Plzeň na Nový rok opět rozzáří ohňostroj

29. prosinec 2017

Řada měst v Česku připravuje na Silvestra nebo na Nový rok ohňostroj. Rozzářenou oblohu si na mnoha místech můžeme užít i díky Davidu Novému z Plzně, který je pyro-designér a má na starost přípravu ohňostrojů.

„Na ohňostroj je potřeba si najít hlavně bezpečné místo, aby byl kolem volný prostor, aby se přitom nezasáhl žádný cizí majetek, a abychom zachovali bezpečnost lidí. Nutné je ohlídat, aby nebyly v okolí stromy ani dráty vysokého napětí a podobně, aby mohla raketa letět nahoru tak jak má,“ řekl tvůrce ohňostrojů David Nový.

Na přípravu novoročního ohňostroje se musí vybrat nejen bezpečné místo, ale také připravit zajímavý scénář. „Nejsložitější je výběr hudby. Je to o výběru efektů, o pozicích, aby to mělo tu správnou estetickou přidanou hodnotu. Plzeňský Novoroční ohňostroj se v rámci bezpečnosti odpaluje ze střechy pasáže Slávie. Přípravy i úklid jsou tam ale daleko náročnější. Většinu věcí si tam musíme navozit výtahem nebo odnést ručně, a taky musíme ochránit okolní střechy. Zase je to zespoda hezký pohled,“ popsal Nový.

Synchronizace hudby a světelných efektů je důležitá

Dnešní profesionální pyrotechnika už funguje bezdrátově a vše řídí počítač. „Jsou tam elektrické zábaly a vysílač, který je u zvukaře napojený na počítač. My v podstatě zmáčkneme jen tlačítko play. Potom už vše jede podle mého připraveného scénáře, jak hudba, tak ohňostroj. Počítač zajišťuje synchronizaci hudby a ohňostroje,“ uvedl David Nový.

Mezi nejoblíbenější efekty ohňostroje patří podle Davida Novotného například zlatý déšť, blikající efekty - tzv. stroboskopy - vrby nebo koňské ocasy, což jsou dlouho padající barevné efekty.

Ohňostroj Davida Nového bude k vidění v Plzni na Nový rok od 17 hodin.

autoři: mkl , jik
Spustit audio