Plzeň nabízí nová karavanová stání u Borské přehrady

9. červen 2023 09:04, aktualizováno

Pokud se chystáte do Plzně na výlet nebo dovolenou a chcete přijet obytným autem nebo s karavanem, můžete využít nové karavanové stání, takzvaný štelplac, u Borské přehrady.

Češi si oblíbili cestování s domečkem na kolečkách. Podle tuzemské Asociace kempování a karavaningu se počet obytných aut u nás za deset let ztrojnásobil na 26 tisíc, k tomu je registrovaných 30 tisíc karavanů. Vzít auto nebo přívěs a vyjet na výlet, to je způsob cestování, kterému mnoho lidí přišlo na chuť během pandemie. Radost z cesty ale končí, když máte plnou toaletu nebo vybité baterie. V tu chvíli pomůže kemp – nebo karavanové stání, takzvaný štelplac. U nás se jejich potřeba zvýraznila během pandemie koronaviru. Teď máme štelplaců v Česku zhruba 40. Díky podpoře krajů ale vznikají další.

Nově mohou obytná auta nebo karavany najít útočiště třeba na parkovišti ve Škodalandu u Borské přehrady v Plzni. Celkem pět karavanových stání zde vybudovala s pomocí dotace od Plzeňského kraje radnice centrálního plzeňského obvodu. Parkovací místa disponují výlevkou na chemické WC, výpustí na šerou vodu, zdrojem čisté vody a také sloupky s elektřinou. „Myslím, že takové karavanové stání je ideální pro návštěvníky, kteří do Plzně přijedou na den či dva. U Borské přehrady je krásné prostředí, místa se nacházejí nedaleko sportovního areálu. Zároveň to ale není daleko na zastávku městské hromadné dopravy, kterou se člověk snadno dopraví do centra,“ uvedl starosta obvodu David Procházka s tím, že samotné stání je zcela zdarma, poplatek se vybírá pouze za odběr elektřiny a čisté vody.

Na stavbu karavanových stání přispěl letos Plzeňský kraj osm milionů korun. Celkem podpořil vznik 15 takových lokalit. Kromě Škodalandu se jedná například o štelplac u Železné Rudy, v Břasích, Babylonu nebo Chodové Plané. Celkem mají karavanová stání nabídnout v kraji zhruba 70 míst.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio