Plzeň odhalila další architektonický klenot

28. říjen 2015

Unikátní materiály, jedinečné, vícepodlažní řešení luxusního bytu. To vše skrývá nově otevřená Semlerova rezidence. Další Loosův interiér se nachází na plzeňské Klatovské třídě.

Plzeň se může ode dneška pochlubit dalším architektonickým klenotem. Na Klatovské třídě byla slavnostně otevřena částečně zrestaurovaná Semlerova rezidence s unikátně řešeným luxusním, vícepodlažním bytem.

Ojedinělé dílo vzniklo ve čtyřicátých letech minulého století podle konceptu architekta Adolfa Loose. Byt bohatého plzeňského podnikatele Oskara Semlera je vlastně přepisem Müllerovy vily v Praze. V Plzni byla ovšem vestavěna do staršího činžovního domu.

„Ústředním prostorem celého toho velmi rozsáhlého bytu se stala vysoká obytná hala s galerií, ochozem v úrovni prvního patra a kolem této centrální obytné haly se nabalují další prostory, vlastně reprezentační části domu. Každá místnost má jinou výšku, jiné proporce a mezi sebou jsou propojeny třeba jen několika schodišťovými stupni. Jsou seskládány tak promyšleně, že návštěvník najednou vyjde o podlaží výše a ani si toho nevšimne," popsal prostor architekt Petr Domanický.

Toto členění se vžilo pod názvem „Raumplan", tedy prostorový plán. Založeno je právě na dramatickém odstupňování výšek jednotlivých místností podle jejich funkce i symbolického významu, komponovaných kolem ústředního schodiště. Umožňuje jak vzájemné pohledové propojení místností a hru s prostorovými iluzemi, tak i maximální využití vnitřního prostoru domu. Raumplan ovšem není jedinou zvláštností Semlerovy rezidence. Unikátní je i dochovaný vestavěný nábytek v několika místnostech a původní vybavení kuchyně s digestoří, dvoudřezem a nákladním výtahem. Za zmínku stojí i použité materiály.

„Kámen, mramory, travertin, keramika v různých barvách, dřevo - severská bříza v hale na stěnách, ten makassar, citrusovník v jedné z ložnic a další cenné materiály," vyjmenoval materiály použité v Semlerově rezidenci Petr Domanický.

Semlerova rezidence má sloužit i jako edukační centrum

Rekonstrukce Semlerovy rezidence začala v roce 2013 a zatím vyšla na 14 milionů korun. Dokončena by měla být nejpozději v roce 2020. Unikátní památka ovšem nebude sloužit nejen návštěvníkům.

„Naším záměrem je, abychom sem přesunuli Centrum pro výzkum architektury od začátku 19. století až do současnosti, které by mapovalo to teritorium, které dneska spravuje Plzeňský kraj. Rádi bychom zde otevřeli nějaké edukační prostory pro děti a pro školní mládež. Samozřejmě bychom chtěli, až sem přijde jakýkoliv návštěvník, aby zde nalezl také dostatek informací, které by mu představily samotného Oskara Semlera a jeho rodinu," vysvětlil plány ředitel Západočeské galerie Roman Musil.

Návštěvníci mohou Semlerovu rezidenci v Plzni na Klatovské třídě obdivovat od 12. listopadu, a to vždy buď ve čtvrtek nebo v sobotu. První prohlídka tohoto Loosova interiéru začne v 10:00 a poslední v 15:00 hodin.

Unikátní materiály, jedinečné, vícepodlažní řešení luxusního bytu. To vše skrývá nově otevřená Semlerova rezidence
autoři: Směna ČRo Plzeň , jnm
Spustit audio