Plzeň opět nabízí bohatý program a zlevněné vstupné v rámci oslav vzniku republiky

26. říjen 2012

Už posedmé Plzeň přichystala na oslavy výročí vzniku samostatného Československa zajímavý program. Zájemci mohou v neděli navštívit řadu zajímavých míst, kde se běžně platí mnohonásobně vyšší vstupné, bude 28. října možné navštívit za symbolických 28 korun nebo zdarma. Například je to Muzeum loutek, Pivovarské muzeum, historické podzemí, Luftova a Hruškova zahrada, Techmania nebo Západočeská galerie. Budou probíhat i komentované prohlídky Měšťanské besedy, radnice, Velké synagogy nebo Loosových interiérů.

Novinkou je program ve Štruncových sadech, který mohou od 11 do 15 hodin vyžít především rodiny s dětmi. „Připravili jsme patnáct stanovišť, kde bude možné si vyzkoušet nejrůznější disciplíny se zkušenými instruktory a trenéry. Děti tak budou moci zažít, jak se žongluje, jak se nadhazuje a odpaluje při softbalu, jak se šermuje nebo jak se hází koulí. Využijeme také stanoviště pro lukostřelbu nebo novou lezeckou stěnu,“ přibližuje program v Relax centru Zuzana Smotlachová, vedoucí odboru prezentace a marketingu magistrátu.

Další sportovní aktivity nabízí také zimní stadion v podobě hodinového volného bruslení na druhé ledové ploše a plavecký areál na Slovanech, který umožní zájemcům jít si dopoledne zaplavat na jednu hodinu za 28 Kč.

Byt podle návrhu Adolfa Loose v Plzni, Klatovská 19

Na scéně U Branky vystoupí divadelník, textař, spisovatel a hudebník Jiří Suchý, který je od roku 2006 patronem plzeňských oslav. „V Plzni jsem se narodil a i když jsem ji už po roce opustil, neustále se sem vracím. A jednou z příležitostí k návratu je i podzim a oslavy vzniku republiky. Nenechám si je ujít ani letos,“ říká Jiří Suchý, který spolu s Jitkou Molavcovou vystoupí s kulturním programem od 13:20 hod.

Od 11 hodin bude ze zastávky na Palackého náměstí před Akva Terou vyjíždět každých dvacet minut historická tramvaj Brožík – Křižík z roku 1899, kterou při nepříznivém počasí nahradí neméně zajímavý vůz, a to tramvaj ČKD T1 č. 121 z roku 1956 nebo T2 č. 133 z roku 1958.

Před Studijní a vědeckou knihovnou ve Smetanových sadech bude ve 12 hodin zahájena výstava. „Protože si v letošním roce připomínáme 75. výročí úmrtí prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, představíme na jednadvaceti panelech jeho život, práci a odkaz,“ upřesňuje Hana Reitspiesová. Autorem výstavy, která potrvá až do konce listopadu, je Stanislav Bukovský.

Průvodu světel, který projde po Klatovské ulici přes Smetanovy sady až na náměstí Republiky, bude předcházet v 17.30 hodin vzpomínkové setkání na náměstí T. G. Masaryka za účasti představitelů města a kraje. Celodenní plzeňské oslavy vyhlášení samostatnosti Československa ukončí ohňostroj a koncert legendární skupiny Turbo na náměstí Republiky. Podrobný program oslav najdete na webových stránkách www.plzen.eu

autor: čer
Spustit audio