Plzeň oslaví 17. listopad výstavou fotek, svěcením zvonů a společnou večeří

15. listopad 2014

Svěcení nových zvonů, vernisáž nazvaná Listopad 1989 či neformální beseda spojená s koncertem Jaroslava Hutky. Taková je kulturní nabídka v Plzni na pondělí 17. listopadu. Součástí oslav 25. výročí sametové revoluce je také společná večeře připravená zahraničními studenty nebo klubová noc. Večer před státním svátkem navíc výročí připomene i undergroundový koncert v plzeňském Pekle.

Podle dramaturga koncertu Ivana Jáchyma asi nejslavnější z kapel, které zahrají, bude Půlnoc. Ta vznikla z trosek The Plastic People Of The Universe, kteří se rozešli v roce 1988. Kapela Půlnoc má odehrát poslední koncert ve své kariéře. Undergroundový večer začne v 18 hodin.

Plzeň nabídne 17. listopadu více akcí než v jiných letech

Poslední čtyři roky uctívala Plzeň 17. listopad jako Den boje za svobodu a demokracii především slavnostním setkáním, při kterém primátor uděloval významná městská ocenění. Jak ale uvedla Jana Komišová z magistrátu, letos je na programu víc událostí.

Připravena je např. vernisáž venkovní výstavy Listopad 1989 v Plzni, v katedrále sv. Bartoloměje se uskuteční mše a následovat bude svěcení nových zvonů, které o den později vyzvedne výšková technika do věže katedrály. Na listopadové dny roku 1989 se bude vzpomínat při panelové diskusi v kavárně kulturního domu Peklo, písničkami ji doprovodí Jaroslav Hutka.

Jaroslav Hutka

Odpoledne v Pekle zakončí akce World Dinner s podtitulem Již 25 let můžeme studovat, co chceme a kde chceme. Ochutnávat se budou tradiční jídla ze zemí zahraničních studentů ZČU, které studenti sami uvaří.

Poslední akcí bude od 21 hod. Klubová noc v Jazz Rock Café v podobě koncertu Ondřeje Smeykala a Pavla Plánka.

Spustit audio