Plzeň oslaví 28. říjen celodenní akcí

25. říjen 2006

Plzeň zřejmě jako jediné město v zemi oslaví sobotní státní svátek velkou celodenní slavností pro lidi všech věkových kategorií - s kulturou, sportem a zábavou. Na oslavy 28. října město letos vyčlenilo přes milion korun a příjemnou zprávou je, že zdarma bude městská doprava. Pokud si lidé navíc koupí vstupenku za symbolických 28 korun, otevře se jim řada akcí zdarma. Během dne si budou moci například zajít zaplavat do bazénu na Slovany, zabruslit na zimní stadion, podívat se do Západočeského muzea, kde budou k vidění vítězné práce 5. mezinárodního Bienále kresby Plzeň 2006 a nebo do městská zbrojnice, otevřeno bude mít i Pivovarské muzeum a zoologická zahrada.

Ten, kdo má rád satiru a chce se zároveň pobavit i si připomenout historii, pak toho možná zaujme sobotní happening Masaryk Live, který pořádá při příležitosti výročí vzniku samostatného československého státu plzeňský sochař Tomáš Kůs. Nad Radbuzou v centru Plzně by se měla objevit visící třímetrová plechová Masarykova socha, veliké stříbrné brýle a hořící škodovka na voru na řece. Tato soukromá akce hrazená místním podnikatelem, se bude odehrávat mezi mostem na Americké třídě a jezem a bude těsně předcházet oficiálním oslavám 28. října, které pořádá plzeňská radnice.

Nachystán je také ohňostroj a lampionový průvod. Ten začne v 17 hodin u pomníku T.G. Masaryka na Masarykově náměstí, v jeho čele půjdou pětatřicátníci, sokolové a hasiči v plné parádě. Průvod projde městem a bude pokračovat na Anglické nábřeží. Zhruba v půl šesté by se měla z tlampačů na nábřeží začít ozývat Masarykova oblíbená píseň Ach synku synku - ovšem v rapovém podání, a její hlasitost se bude postupně zesilovat, aby nasměrovala diváky k mostu. Tam se asi tak v 18 hodin po setmění odehraje ohňová, světelná a zvuková show.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio