Plzeň otevřela nové Centrum robotiky. Dětem nabídne kroužky kybernetiky

17. leden 2016

Navrhnout, sestavit a následně naprogramovat jednoduchého robota, aby plnil pokyny, se budou učit zájemci v nově otevřeném Centru robotiky v Plzni. Vzniklo v areálu bývalého depa dopravních podniků a má podpořit vztah dětí k technickým oborům. Určené je pro děti od pěti let až po středoškoláky. Pro ně budou připraveny kroužky, kurzy a tábory, kde se seznámí s nejmodernější technikou.

„Jsou zde dvě dílny, které jsou vybaveny základním nářadím od kladívek přes pájky ke svěrákům. Zde probíhá manuální práce. V prvním patře jsou dvě učebny. Jedna je vybavena simulátory pro trénink a létání s drony. Druhá učebna je zaměřena na přírodní vědy a robotika,“ vysvětluje Iveta Hrotková, vedoucí Domu digitálních dovedností.

„Smyslem a posláním Centra robotiky je od základních po střední školy vytvořit potenciál, který potom půjde na Západočeskou univerzitu studovat například kybernetiku,“ uvádí Hrotková.

Dvanáctiletá Kristýna je v Centru robotiky poprvé, ale zdejší atmosféra ji už chytla za srdce a moc jí to zde baví: „Pracuji na broukovi, který je poháněn motorkem.“

„Děti si tady teď zapojují svůj první elektrický obvod. Jsou to žáci šesté třídy, takže fyziku už mají, ale téma elektrického proudu ještě neprobírali. Aby to pro ně bylo zajímavější, vyrábějí si takové brouky, kteří budou pohybliví,“ říká Martina Kupilíková, vede kroužek programování.

Děti mají v centru k dispozici několik robotů. „Třeba humanoidní robot Nao k nám přišel z Francie. Je schopný rozpoznávat řeč, mluví česky, chodí, může držet předměty. Děti si mohou vyzkoušet, jak se tento robot programuje pomocí grafického programu. Je to pro ně velmi intuitivní,“ vysvětluje lektorka Centra robotiky Markéta Jedličková.

První kroužky v Centru robotiky se rozeběhnou v půlce února.

autor: mkl
Spustit audio