Plzeň otevřela TechTower, prostor pro inovativní podnikání

1. únor 2023 20:35, aktualizováno

Plzeň na začátku února otevřela prostor pro inovativní podnikání – technologický park TechTower. Nabízí zázemí pro inovativní firmy i studenty.

Plzeň chce být na špičce technologických inovací a podporovat ty, kdo mají nápady a talent i píli. Zatím největší prostor pro inovativní podnikání ve městě vznikl rekonstrukcí budovy ležáckých sklepů bývalého pivovaru Světovar v Plzni na Slovanech, jedná se o investici za 780 milionů korun. Objekt se rozkládá na celkové ploše 10 000 metrů čtverečních.

„Pracujeme tu se studenty středních a vysokých škol, kterým dáváme k řešení různá témata rezonující městem,“ popisuje Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně, která zajišťuje provoz TechToweru. „Dále zde sídlí jednotlivci i technologicky zaměřené firmy, které se věnují programování, virtuální realitě nebo umělé inteligenci. Je tu kolektiv podobně smýšlejících lidí, na tomto základě může vzniknout třeba budoucí skvělý tým.“

Prostor nabízí komplexní zázemí. Kromě kanceláří různých velikostí nebo velkého sálu, jenž pojme 300 sedících hostů, jsou zde tři prototypové dílny a také deset metrů hluboká vodní nádrž, v níž se dají testovat vodní roboti, o což je velký zájem. V areálu se nachází také školka. Celková kapacita objektu je řádově 450 osob, respektive 30–40 firem. Aktuálně je naplněna z 80 procent, do dvou měsíců by se měla obsadit kompletně.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio