Plzeň plánuje, že bude mít u městské policie romského asistenta

14. únor 2014

Plzeň plánuje, že zřídí pozici romského asistenta prevence kriminality. Pracoval by pod městskou policií a na starost by měl mít zejména sociálně vyloučené lokality. Pokud návrh schválí v březnu zastupitelé, požádá město na tento projekt o dotaci z ministerstva vnitra.

„Mělo by se jednat o občana romské národnosti, který bude vybrán na základě výběrového řízení. Měl by být zaměstnancem městské policie Plzeň,“ uvedl vedoucí odboru bezpečnosti a prevence kriminality plzeňského magistrátu Aleš Průša.

Podle něj se bude romský asistent pohybovat v Plzni zejména v sociálně vyloučené lokalitě Plachovy a Korandovy ulice a v blízkém okolí.

„Prakticky by měl fungovat tak, že bude navštěvovat sociálně vyloučené lokality, bude komunikovat s tamními občany a bude působit preventivně,“ uvedl Průša.

Jako Rom by měl mít asistent podle představ města u romské menšiny větší autoritu, měl by se snažit předcházet protiprávnímu chování a měl by zlepšit komunikaci mezi menšinou, městem a policií.

Asistenti fungují už v 67 obcích republiky, v Plzeňském kraji však zatím žádná radnice tuto pozici nezavedla. Pokud návrh schválí zastupitelé, požádá Plzeň na tento projekt o dotaci ministerstvo vnitra. Město by žádalo o 325 tisíc korun.

„Zastupitelstvo musí nejdříve schválit na svém březnovém zasedání poskytnutí finančních prostředků z odboru bezpečnosti na krytí desetiprocentní spoluúčasti a poté, pokud ministerstvo vnitra podpoří tento projekt, tak bych řekl, že někdy na podzim letošního roku bychom ho mohli zrealizovat,“ řekl Průša.

autor: čer
Spustit audio