Plzeň podepsala partnerkou smlouvu s americkým Birminghamem

V průběhu Slavností svobody, které v Plzni připomínají osvobození města Američany a konec druhé světové války, podepsalo město Plzeň smlouvu o partnerství s americkým městem Birmingham ze státu Alabama. Stalo se tak symbolicky téměř na minutu přesně 60 let poté, co na plzeňské náměstí vjely 6. května 1945 první tanky amerických osvoboditelů.

Jak řekl plzeňský primátor Miroslav Kalous, uzavření partnerství není jen vyjádření díků, ale je to i touha hledat nové přátele za oceánem. Kontakty mezi oběma městy pomáhal zprostředkovat současný americký velvyslanec USA v České republice William Cabaniss, který z Birminghamu pochází. Birmingham je šestým partnerským městem Plzně, Plzeň je osmým partnerem Birminghamu.

Plzeň- Americká třída

Birmingham má podle představitele tamější radnice Scottyho Colsona 260.000 obyvatel a je 41. největším městem ve Spojených státech. Plzeň má 170.000 obyvatel a je čtvrtým největším městem v České republice. Zatímco Plzeň se pyšní historií delší než 700 let, Birmingham byl založen v prosinci 1871. Jak Scotty Colson poznamenal, plzeňská radnice je stará téměř 500 let, zatémco před 500 lety nebyli na území dnešního Birminghamu ještě ani Indiáni.

Americká vlajka

Představitelé obou měst věří, že budou moci spolupracovat například v kultuře či na úrovni univerzit a že se objeví časem nové možnosti. Partnery Plzně jsou ještě Řezno v Německu, Takasaki v Japonsku, Liege v Belgii, Limoges ve Francii a švýcarský Winterthur.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio