Plzeň posiluje službu Senior Expres

7. leden 2016

Unikátní systém dopravy pro seniory a zdravotně postižené se ve městě těší značné oblibě. Poptávka po této službě výrazně přesahovala možnosti přepravy, město proto přikoupilo další auto.

Vedení západočeské metropole vychází vstříc seniorům a zdravotně postiženým. Jejich zájem o služby projektu Senior Expres, tedy flexibilní přepravu cílenou právě na tyto skupiny veřejnosti, se stále zvyšuje a dosavadní možnosti už nestačily pokrýt poptávku. Unikátní systém lidem umožňuje zamluvit si na základě předchozí objednávky vůz i s řidičem. Dosud jezdila takto dvě auta, to ale bylo málo a zájemci tak museli být odmítáni. Radnice teď proto pořídila třetí vůz.


Senior Expres pro seniory a držitele průkazu ZTP a ZTP/P, včetně dětí, dopraví zájemce kamkoliv po městě za 20 korun, mimo Plzeň pak za 11 korun za kilometr, v obou případech s nástupní taxou 10 korun. Jedinou podmínkou je trvalé bydliště v Plzni a u seniorů věk nad 70 let. Objednávky dopravy přijímá nonstop dispečink na telefonním čísle 601 381 381.
Více informací o této službě získáte na uvedeném telefonním čísle nebo najdete na stránkách Sociální služby města Plzně.

„Zájem byl tak velký, že jsme každý měsíc museli z kapacitních důvodů odmítnout až 150 požadavků. Plzeňané ve věku 70 let a více se díky této službě dostanou kamkoliv po městě za třicet korun, při jízdě mimo město pak zaplatí jedenáct korun za kilometr," vysvětlila mluvčí plzeňského magistrátu Eva Barborková.

Pořízení nového auta umožňuje převézt až o několik tisíc lidí ročně navíc. Měsíčně teď využívá službu kolem šesti set lidí. Jedno vozidlo VW Caddy je v provozu od 06:00 do 22:00 hodin, další dvě pak jezdí v pracovní dny od 07:00 do 15:00 hodin.

Plzeňský Senior Expres je inspirací pro další města

Za vznikem projektu stojí odbor sociálních služeb magistrátu, už v dubnu roku 2014 se začínalo s jedním autem. Plzeň tak byla prvním velkým městem, které se rozhodlo provozovat tuto službu samo. Senior Expres vystřídal neefektivní a minimálně využívanou autobusovou linku Z 72. Podle původního záměru měla tato služba sloužit lidem nad 65 let, počet lidí v této věkové kategorii je ale příliš vysoký, a bylo proto nutné věkovou hranici zvýšit na 70 let. Od tohoto věku mají Plzeňané zdarma hromadnou dopravu.

Plzeňský projekt už inspiroval i další radnice. Model Senior Expres kompletně převzalo v závěru roku 2015 Brno. Jak uvedlo vedení města, za inspirací a pro zkušenosti do Plzně zamířili i zástupci Sokolova a Karlových Varů a informovala se už také liberecká radnice. Ve všech těchto městech se tato služba, pod stejným nebo velmi podobným označením, právě rozjíždí.

Nové vozidlo posílí službu města Plzně Senior Expres
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio