Plzeň představuje nové trolejbusové linky pro Severní Předměstí. Pro veřejnost jsou připraveny propagační jízdy

21. březen 2023 10:43, aktualizováno

Místo některých autobusů by na Severní Předměstí v Plzni měly v budoucnu jezdit trolejbusy. Projekt teď představují Plzeňské městské dopravní podniky spolu se Správou veřejného statku města Plzně. Tento týden jezdí jedna z propagačních linek projektu, a to mezi Doubravkou a fakultní nemocnicí na Lochotíně.

Trolejbus na Severní předměstí

„Zavedení trolejbusové dopravy přinese obyvatelům prvního městského obvodu na Severním Předměstí zlepšení dopravní obsluhy, snížení emisí škodlivin i hluku v ulicích. Rozšiřování elektrické trakce na úkor té autobusové je základem konceptu dalšího rozvoje systému MHD v Plzni. Projekt je také potřebným příspěvkem k plnění závazku zvýšení podílu bezemisní dopravy dané evropskou legislativou,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy Aleš Tolar.

Jak prozradil Miroslav Klas ze Správy veřejného statku města Plzně, zavedení trolejbusové dopravy na Severním Předměstí je návratem k tomu, co fungovalo v minulosti. Trolejbusová linka by měla aktuálně nahradit provoz linky autobusové číslo 33. V plánech do budoucna je do projektu zahrnuta také městská část Vinice.

Tento týden, až do soboty, se představuje propagační linka číslo 9, na níž se předvádí nejmodernější trolejbus Škoda s bateriovým pohonem. Jede z Doubravky do centra a přes náměstí Republiky až k fakultní nemocnici. Jízdní řád najdou cestující na webu PMDP a také na jednotlivých zastávkách, jízdné je dle standardního tarifu.

V rámci doprovodných akcí pořádaných v souladu s projektem je možné nahlédnout třeba do technického zázemí elektrického napájení tramvají a trolejbusů. Velmi důležité v rámci celé infrastruktury jsou takzvané měnírny elektrického proudu, které přeměňují elektrickou energii ze střídavé a stejnosměrnou, jež je pak posílána do tramvajové a trolejbusové trakce. „Aktuálně máme po Plzni celkem 390 kilometrů trakčních kabelů, kterými trakční napětí putuje na trať. Po zavedení nových trolejbusových linek bude muset dojít k položení nových kabelů, jež budou nově vzniklé úseky napájet,“ řekl vedoucí střediska měníren PMDP Petr Vracovský.

Pokud se chcete dozvědět o plánovaném rozšíření trolejbusové dopravy na Severním Předměstí více, navštivte web Správy veřejného statku města Plzně. Můžete se také zúčastnit veřejného projednání projektu, jež se koná ve čtvrtek 23. března 2023 od 17 hodin v aule plzeňského Gymnázia Františka Křižíka.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio