Plzeň přispěje dětem na školy v přírodě

Město Plzeň začne připlácet dětem na pobyt ve škole v přírodě. Radní rozhodli o příspěvku sto korun na jeden den při maximálně sedmidenním pobytu. Peníze by měly dostat pouze jedenkrát za školní docházku všechny děti navštěvující první stupeň některé ze základních škol v Plzni. Ze statistik totiž vyplývá, že klesá počet dětí, které na školy v přírodě jezdí. Dotace od radnice pomůže rodičům, kteří nyní platí celý pobyt.

Dříve plzeňským dětem na školu v přírodě přispívalo ministerstvo školství a rodiče platili jen pět korun na den. Od roku 2002 už musí hradit veškeré náklady, průměrná cena jednoho dne pobytu je 220 korun. Jedním z důvodů, proč stát přestal dotovat pobyty žáků ve škole v přírodě, bylo podle náměstkyně primátora Marcely Krejsové tvrzení, že životní prostředí v Plzni již nepatří mezi nejhorší. Podle údajů statistického úřadu má ale Plzeň ještě velmi narušené životní prostředí a měrné emise mnohonásobně převyšují hodnoty měrných emisí v celé republice.

Ve školním roce 2003/2004 pořádalo školy v přírodě 24 z 27 plzeňských základních škol. Z 5741 dětí prvního stupně jich na školu v přírodě jelo 42 procent. Pro tento školní rok předpokládají úředníci magistrátu snížení o dvě procenta.

Ve škole

Výjezdy do škol v přírodě organizují třídní učitelé se souhlasem ředitelů škol a stojí hodně úsilí pedagogů. Často proto záleží na jejich ochotě tuto práci navíc podstoupit, tvrdí magistrátní úředníci. Věří, že pokud město schválí příspěvky na školu v přírodě, zvýší se poptávka rodičů a vzroste i motivace učitelů ozdravné pobyty dětí ve školách v přírodě organizovat.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio