Plzeň se dočká modernizace úpravny vody. Hotovo by mělo být do konce roku 2015

21. červen 2013

Už dva roky má Plzeň od hygieniků povolený vyšší limit pesticidů v pitné vodě, než je běžné. Tyto látky se v ní občas ve zvýšené míře vyskytují mimo jiné proto, že úpravna vody je 20 let stará a technologie zastaralé. Čeká ji však modernizace, díky které by se kvalita vody měla v Plzni zlepšit.

Problém pesticidů v pitné vodě v Plzni by měla definitivně odstranit modernizace úpravny vody. Evropskou dotaci přes 670 milionů korun na ni v pondělí schválil ministr financí Miroslav Kalousek.

Generální ředitel plzeňské vodárny Miloslav Vostrý odhaduje, že s renovací by se mělo začít na podzim letošního roku. Hotovo by prý mělo být do konce roku 2015.

„Zaplaťpánbůh, že jsem dotaci dostali, protože opatření proti pesticidům byla pouze náhradní. Touto výstavbou se technologie tak zlepší, že je z vody zcela určitě dostaneme,“ říká Vostrý.

Vedoucí plzeňských laboratoří Povodí Vltavy Václav Tajč však upozorňuje, že pesticidy nejsou jediné látky, které se ve vodě objevují:

„Se složitější analytickou a instrumentální technikou můžeme ve vodě sledovat látky, které dříve sledovat nešly. Jsou to třeba hormony, veliká skupina látek, které se používají jako léčiva, látky, které vznikají rozkladem pesticidů v přírodě, a některé moderní láky, které se používají třeba do plastů nebo jako zpomalovače hoření.“

Moderní laboratorní přístroje dokáží zachytit ve vodě i další neobvyklé látky, a to v jednotkách nanogramů, nebo dokonce pikogramů. A všechny tyto látky by podle Miloslava Vostrého měla nová úpravna vody odstranit. Cena vodného a stočného v Plzni by se ani po modernizaci úpravny vody přitom neměla příliš zvyšovat.

A tak bude po roce 2015 pitná voda v Plzni pravděpodobně ještě lepší než dosud. I když ani teď podle plzeňského zastupitele za TOP 09 Petra Suchého, který se touto problematikou dlouhodobě zabývá, voda z plzeňských kohoutků rozhodně není špatná:

„Kvalita vody, přesto že tam jsou určité problémové prvky, rozhodně není špatná. Mohu klidně všechny ujistit, že já kohoutkovou vodu piji.“

autor: mkl
Spustit audio