Plzeň se připojí k Evropskému dni bez aut

Už podruhé se město Plzeň 22. září připojí k Evropskému dni bez aut. Cílem je omezit automobilovou dopravu a proto v tento den bude jezdit městská hromadná doprava úplně zadarmo. Do akce se zapojí nejen Plzeň, ale stovky měst Evropské unie. Hlavním cílem je přiblížit obyvatelům měst výhody a možnosti hromadné městské dopravy, cyklistiky i chůze oproti automobilové dopravě. Pro děti je navíc připraveno malování na ulici a ekologická hra Město bez emisí, dospělí se mohou zúčastnit odpolední cykloprohlídky města i turistického pochodu.

Podle mluvčí Plzeňských městských dopravních podniků Aleny Vaňkové, v loňském roce byla v den bez aut zaznamenána vyšší frekvence cestujících, z čehož se dá usuzovat, že aut opravdu bylo méně.

Tramvaj

Součástí Evropského dne bez aut je i pojízdná výstava vítězů dětské výtvarné soutěže na téma dopravních prostředků. Děti malovali na témata Jak se přepravovali naši předkové a Můj nejoblíbenější dopravní prostředek a už v těchto dnech můžete vidět jejich obrázky ve vozech MHD.

autor: kos
Spustit audio