Plzeň se prosazuje jako Smart City

14. listopad 2016

Jednoduše řečeno, snaží se využít moderních technologií ke zkvalitnění života ve městě. Několik pracovních skupin teď připravuje další projekty, které nabídnou lepší služby obyvatelům i návštěvníkům Plzně, zlepší dopravu, životní prostředí, energetickou bezpečnost a další oblasti.

„Města v České republice, obecně v Evropské Unii, dnes hodně skloňují tak zvaný projektový název Smart City. A já si troufám tvrdit, že Plzeň už tím chytrým městem je,“ říká primátor Plzně Martin Zrzavecký. Podle něj už řada projektů úspěšně funguje.

Jedním z chytrých řešení je například Plzeňská karta, která dnes funguje jako „chytrá peněženka“ a lze s ní platit nejen v dopravních prostředcích, ale i v jiných veřejných službách. A na dalším rozvoji Plzeňské karty se pracuje. Novinkou bude například platba předplatného jízdného za MHD inkasem. Další novinka přibude v příštím roce, kdy se chystá spolupráce s Českými dráhami, uvedl generální ředitel Plzeňských městských dopravních podniků Michal Kraus.

Každé chytré město musí být zároveň co nejvíce ekologické a na tom také dopravní podnik podle Michala Krause pracuje.“ Už v příštím roce budeme provozovat první vozidla, která budou mít přídavný pohon řešený na bázi elektrobaterií,“ doplňuje Kraus.

Plzeň má jako jediné město v České republice systém na zabezpečení elektrické energie při jejím výpadku

Město se také snaží zjednodušit komunikaci občanů s úřady. Díky aplikaci Plzni.to můžou lidé nahlašovat závady na městském mobiliáři, můžou využít i aplikaci pro žádosti o vyjádření k sítím nebo „rozklikávací“ rozpočet.

Podle primátora Martina Zrzaveckého město chce zvyšovat bezpečnost všech obyvatel, proto počítá s rozšířením Městského kamerového systému na vstupy do všech plzeňských mateřských a základních škol. O další dvě lokality se také rozšíří úseková měření rychlosti vozů. Další oblastní Smart City je energetická bezpečnost.

„Město Plzeň má jako jediné v České republice tak zvaný ostrovní systém. Pokud dojde k výpadku elektrické energie na území města, regionu nebo celého Česka, dokážeme si sami zajistit provoz pro celé město,“ tvrdí primátor Martin Zrzavecký. Do konce roku Plzeň vybuduje i vlastní síť internetu věcí, která může sloužit pro dálkové odečty energií nebo pro sledování parkovacích míst.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio