Plzeň trvá na ukončení nájmu pozemků pro výstavbu centra Corso

28. červen 2013

V neděli 30. června vyprší firmě Amadeus Plzeň smlouva na pronájem městských pozemků pro výstavbu obřího domu Corso Americká. I když se zatím magistrát s investorem na ničem konkrétním nedohodli, město trvá - prý v souladu s lednovým referendem - na ukončení nájmu. Obě strany mají také stále rozdílné představy o ceně pozemků pod zbořeným kulturním domem.

Vedení města tvrdí, že postupuje v souladu s výsledky referenda, ve kterém lidé stavbu domu Corso odmítli. Okrajové pozemky kolem zbořeného kulturního domu má investor pronajaté právě od města do konce června. To si chce proto tyto pozemky ponechat.

„Konstatujeme, že trváme na svém postoji, že smlouva by měla skončit 30. 6., v podstatě marným uplynutím jednoho z termínů, který byl ve smlouvě uveden. Toto byl první krok, který jsme my mohli učinit,“ říká ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký.

Podle něj nebyly naplněny podmínky uvedené v nájemní smlouvě: „Jednou z nich je třeba dodržení regulačních podmínek tak, jak je schválilo zastupitelstvo, k čemuž podle mých informací zatím nedošlo. Druhá věc je, že se měla do 30. 6. uzavřít takzvaná smlouva o smlouvě budoucí kupní.

To znamená, že měli mít právo koupit si v nějakém čase ty pozemky. A my jsme hned po referendu řekli, že jim ty pozemky neprodáme. A to je právě jedna z věcí, která se vázala na nájemní smlouvu. A byla tam ta lhůta do 30. 6. Tím, že jsme to už v lednu zrušili, nedochází k naplnění podmínek smlouvy,“ vysvětluje.

S tímto postupem ale investor už minulosti nesouhlasil: „Argumentují tím, že jsme zmařili jejich možnost realizace podmínek, které měly naplnit nájemní smlouvu. Amadeus mi při poslední schůzce předal stanovisko, že nesouhlasí s tím, že by smlouva měla být ukončena. Z jeho právního pohledu trvá na platnosti smlouvy, aby platila i dále, po 30. červnu,“ popisuje Zrzavecký.

K dohodě zatím nedošlo

Na stole tak jsou dva protichůdné právní výklady, město a Amadeus Plzeň si vyměňují dopisy s argumenty a chystají se znovu jednat. „Další kroky budeme zvažovat počátkem příštího týdne, kdy s klientem projednáme záležitosti týkající se tohoto stavu,“ říká zástupce investora Jan Petřík.

Ve hře jsou stále i pozemky určené přímo pro stavbu domu Corso, kde stál kulturní dům a které vlastní investor. Město nabídlo na jaře firmě Amadeus Plzeň, že pozemky odkoupí, zastupitelstvo pak odsouhlasilo, že za cenu v místě a čase obvyklou, ani tady ale nedošlo zatím podle náměstka Zrzaveckého k žádné dohodě.

„My říkáme 270 milionů, oni říkají, že jejich představa je řádově vyšší.“ Podle zástupce investora Jana Petříka ani k dohodě dojít nemohlo. „Zatím jsme bohužel žádnou konkrétní nabídku, ať již písemnou nebo ústní, která by obsahovala nabídku odkoupení konkrétních pozemků za konkrétní částku, od města nedostali. Takže jsme ani neměli na co reagovat,“ konstatuje.

Zatímco se město s investorem dohadují o pozemky, plocha po zbořeném kulturním domě zeje prázdnotou, železné oplocení pozemků mezitím posloužilo inzerentům jako plocha pro reklamní poutače.

autor: lum
Spustit audio