Plzeň vyhlásí novou soutěž po odmítnutém Corsu. Firma chce městu pozemek prodat

25. duben 2013

Vedení města Plzně navrhlo vyhlásit novou architektonicko-urbanistickou soutěž na území po zbořeném kulturním domě. Na jeho místě měl vyrůst obchodní komplex Corso Americká, ten ale lidé v lednovém referendu odmítli. Investor domu Corso je ochotný městu odprodat pozemky za 1,4 miliardy korun.

Zastupitelé o návrhu na koupi pozemků ale dnes nehlasovali. Jednat o něm budou až v květnu na řádném nebo mimořádném jednání. Ani vedení města, ani opozice nechce o ničem rozhodovat, dokud nebude k dispozici dokonalý právní rozbor.

Ten se má týkat toho, co má vlastně vedení města po referendu dělat, jak se mají zastupitelé chovat, aby město nezruinovali a naopak aby se nedopustili při svém rozhodování trestných činů.

Město sice už jeden rozbor má, ale podle opozice je nedostatečný. Proto se čeká na druhý rozbor, který by měl být hotový v květnu. Opozice a aktivisté, kteří vyvolali referendum, tvrdí, že vedení města je liknavé při jednání s investorem a příliš se toho zatím nedojednalo.

S tím ale vedení města nesouhlasí. Náměstek primátora Martin Zrzavecký řekl, že město postupuje rozumně, rozvážně a jinak ani v takové věci jako je kauza Corso postupovat nemůže. Připomíná, že město vydalo záporné stanovisko k územnímu rozhodnutí, vyvolalo jednání s investorem a zadalo právní rozbory.

Nová architektonicko-urbanistická soutěž, kterou dnes zhruba po 90 minutové rozpravě zastupitelé schválili, má napovědět, co může na místě po zbořeném kulturním domě vyrůst. Soutěž musí být připravená do konce letošního roku a její výsledky pak má město zohlednit při tvorbě nového územního plánu.

autoři: lum , ak
Spustit audio