Plzeň za 2. světové války bránily protiletadlové baterie. Jejich zbytky je možné najít v okolí dodnes

1. květen 2018 15:15

Závěr druhé světové války připomínají v Plzni a okolí i zbytky baterií, ze kterých nacisté stříleli na spojenecké bombardéry. Taková místa najdeme například v Plzni-Skvrňanech nebo ve Vejprnicích.

V dubnu 1945 dopadaly na Plzeň bomby. Během náletů se spojenci zaměřovaly hlavně na Škodovy závody, které si nacisté přetvořili ve zbrojovku. Během náletů Němci odpovídali střelbou z protiletadlových baterií.

Byly umístěné hlavně v okolí Plzně a jejich zbytky můžeme dodnes najít na loukách nebo polích. Protiletadlovou obranu včetně krytů a baterií dokumentují mapy, které zpracovali historici a archeologové z Asociace recentní archeologie.

Jedno z míst, kde sloužila protiletecká baterie, se nacházelo v předních Skvrňanech nebo Vejprnicích.

„Nacházíme se na jižním okraji Vejprnic, na místě kde stála jedna z větších baterií protileteckých děl FlaK. Bylo zde celkem 8 děl, ale ty podezdívky se tady nedochovaly, protože se nacházíme uprostřed pole, které bylo po válce rozorané, a podezdívky se zasypaly. Jediné, co se dochovalo je betonový sokl, což byl podstavec pod radiolokátor FuMG 65 Würzburg Riese. Podobných podezdívek se kolem Plzně zachovalo více, například u Chotíkova nebo Radobyčic,“ popsal Martin Váňa z Asociace recentní neboli soudobé archeologie.

Desítky baterií bránily celé město

Baterie Byly rozmístěné v kruhu kolem celé Plzně, aby bylo město chráněné ze všech stran. „Místo u Vejprnic je zajímavé i tím, že na druhém konci obce se nacházela dřevěná maketa Škodových závodů, která měla splést spojenecké bombardéry, aby vysypaly svou nálož pum právě sem, a ne na skutečné Škodovy závody v Plzni. Tato maketa ale neklamala spojence příliš dlouho, protože se od odboje dozvěděli, že to je pouze atrapa,“ doplnil Martin Váňa.

Pokud by se našel nějaký pamětník 2. světové války nebo člověk, kterému jeho rodiče či prarodiče vyprávěli o objektech protivzdušné obrany, může se obrátit na pracoviště Asociace recentní archeologie.

Další informace najdou zájemci zde.

Pozůstatky protiletadlových baterií ve Skvrňanech
autor: lum
Spustit audio

Nejnovější zprávy