Plzeň zavede povinné roušky v městské hromadné dopravě

18. březen 2020 09:00

Cestující, kteří budou chtít od čtvrtka 19. března cestovat plzeňskou městskou hromadnou dopravou, budou muset mít v souvislosti s koronavirovou pandemií na obličeji roušku či jinou ochranu. Rozhodlo o tom vedení města.

Už dříve plzeňská radnice podnikla kroky k ochraně řidičů v MHD. Kromě zvýšené dezinfekce také uzavřela pro cestující přední dveře a zastavila prodej jízdenek u řidičů. Nové opatření platné od čtvrtka neumožní vstoupit do vozu veřejné dopravy nikomu, kde nebude mít ochranu dýchacích cest, oznámil úterý v živě vysílaných aktualitách z magistrátu primátorův náměstek pro dopravu Michal Vozobule (TOP 09).

„Protože víme, že celá situace kolem roušek a respirátorů je velice složitá, tak bude umožněno vstupovat do veřejné dopravy i například s šálami, šátky a jinými tkaninami, které bude mít člověk přes ústa a nos," řekl Vozobule. Zároveň vyzval k tomu, aby lidé používali ochranu dýchacích cest už nyní, a to nejen v MHD. Město podle něj také reagovalo na současnou situaci, takže po dobu trvání karantény se na jinak placených parkovacích místech neplatí parkovné.

autor: jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio