Plzeň žije 29. ročníkem tradičních studentských slavností jara Majáles

11. květen 2018

Program trvá zhruba tři týdny a v sobotu vyvrcholí hudebním festivalem Majáles open air v lochotínském amfiteátru. Kromě koncertů se tam uskuteční i volba nového studentského vládce.

Dnes se budou studenti loučit s králem Pivsonem. Párty k ukončení panování loňského studentského vládce proběhne ve vysokoškolských klubech. Jak se píše na internetových stránkách majálesu - pivo poteče proudem, špunty budou lítat vzduchem a proudy slz skropí akademickou půdu, aby loučení Krále Majáles 2017 bylo neméně velkolepé, jako vítání Krále Majáles 2018.

Volba nového krále proběhne v sobotu během velkého open air festivalu na lochotínském amfiteátru. Tomu bude ještě předcházet majálesový průvod. Vyjde v půl jedenácté z náměstí Republiky za zvuku bubnů, mezi účastníky by údajně měli být i někteří interpreti, kteří budou později na festivalu vystupovat, nebudou chybět alegorické vozy a mezi nimi i beer-bike, což je vlastně hospoda na kolech, kterou šlapáním pohánějí samotní štamgasti.

Festival nabídne zábavu pod širým nebem

Majálesový open air festival začne ve 12 hodin a skončí o půlnoci. Pod širým nebem v amfiteátru na Lochotíně se představí 16 kapel a interpretů na třech scénách, dvou velkých pro tisíce lidí a jedné menší, kde jsou převážně akustické koncerty.

„My jsme se snažili být hodně rozkročeni nad různými žánry. Tím hlavním tahákem by měla být kapela Divokej Bill, Tomáš Klus, dále Rybičky 48 či Marek Ztracený. Pro mladší tam bude třeba Ben Cristovao, skupina Mirai nebo Pekař. Tvrdší žánry prezentuje například Pipes and Pints a mnoho dalších. Potom je tam menší stage, na které bude Pokáč nebo bubenický workshop atd.,“ popsal Jiří Sojka, který je hlavním organizátorem za Stavovskou unii studentů.

Ani letos nebudou návštěvníci ochuzení o majálesové svatby na 24 hodin, westernové soutěže o titul Majálesový Borec. Večer kolem 19. hodiny by mělo dojít na korunovaci nového Krále Majáles 2018.

Vstupenky bude možné ještě zakoupit před vstupem do lochotínského amfiteátru.

Podrobný program festivalu najdete zde.

autoři: kos , jik
Spustit audio