Plzeň zvýší cenu vodného a stočného

27. listopad 2018 09:40

Plzeň zvýší od ledna příštího roku cenu vodného a stočného o inflaci na 88,38 koruny za metr krychlový. Důvodem jsou zvyšující se náklady.

Cena vzroste o dvě koruny, tedy o 2,6 procenta. Je to míra inflace vyjádřená přírůstkem poměrného ročního indexu spotřebitelských cen k 30. červnu 2018 v porovnání s indexem k 30. červnu 2017, řekla mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Pro průměrnou čtyřčlennou rodinu, která spotřebuje ročně zhruba 140 metrů krychlových pitné vody, to podle ní bude roční zvýšení výdajů o 314 korun, tedy přibližně o 26 korun měsíčně.

Cena vodného stoupne na 54,65 Kč/m3, meziročně o necelá čtyři procenta. Stočné bude od ledna stát 33,73 Kč Kč/m3 a zvýší se půl procenta.

Rostou náklady na úpravu vody i mzdy

Podle technického náměstka primátora a předsedy představenstva městské akciové společnosti Vodárna Plzeň Pavla Šindeláře je hlavním důvodem pro růst ceny vodného a stočného v Plzni zvýšení vstupních nákladů na úpravu pitné vody a odkanalizování vody odpadní. „I přesto, že mzdy i další náklady spojené s naší činností rostou v Plzni rychlejším tempem, než představuje míra inflace, podařilo se nám navýšení vodného a stočného udržet právě na hranici inflace spotřebitelských cen, a to při zachování dobrého hospodářského výsledku," řekl.

Letošní cena vodného a stočného v Plzni je 86,14 Kč/m3 včetně DPH. Oproti předchozímu roku se nezměnila.

Výše vodného a stočného v ČR letos vzrostla podle dostupných dat od 85 až 88 Kč/m3, meziročně až o tři procenta.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio