Plzeňané debatovali o revitalizaci městské části Bory

9. říjen 2019 09:35

Revitalizace veřejného prostoru se dočkají i lidé v ulicích Mandlova a Luďka Pika. Zatím měli možnost nahlédnout do návrhu studie a také se k němu vyjádřit.

Nově vysázené stromy, víc parkovacích míst, nové osvětlení a také nové silnice a chodníky. Ulice Mandlova a Luďka Pika v Plzni na Borech čeká v příštích letech velká proměna. Zatím je hotová studie, kterou mohli lidé z Bor poprvé vidět a také se k ní během veřejné debaty vyjádřit. „Velmi mi záleží na tom, aby se zachovala zeleň a aby se vyřešila dostupnost pro popelářské vozy,“ shrnula své představy Ivana Vítková, která bydlí na Borech už 44 let.

Na připomínky je ale zatím relativně čas. První stavební práce začnou až za několik let.  „Investorská příprava takto složité stavby potrvá několik let, je to složitá věc se spoustou souvislostí, inženýrských sítí, projektová příprava má tři fáze, které budeme muset absolvovat,“ přiznal Oldřich Vohradský ze Správy veřejného statku města Plzně.

Vsakování dešťové vody i parkování

„V podstatě se pouze rozměrově upravují parkovací stání a jízdní pruhy a chodníky, doplňují se pěší trasy tam, kde jsou dnes pouze průšlapy, jeden úsek ulice Mandlovy se uvažuje zjednosměrnit, je to právě z důvodu zvýšení počtu parkovacích stání. Novinkou je snaha o zasakování dešťové vody, která dopadne na povrch ulic. Navrhuje se několik vsakovacích průlehů, kde se voda po dešti akumuluje a postupně vsakuje,“ vyjmenoval plánované změny Vohradský.

Podle projektanta Petra Zítka se po diskuzi v projektu nic zásadního nezmění. „Nebyly žádné zásadní připomínky, ale ta diskuze byla užitečná v tom, že nám pomůže návrh zpřesnit, aby odpovídal potřebám lidí, kteří tady v tom sídlišti bydlí.“ Dodal, že v lokalitě přibyde 25 parkovacích míst.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová
Spustit audio

Nejnovější zprávy