Plzeňané mohou sledovat tvorbu soch z písku na téma Život a divadlo

8. září 2006

První ročník soutěžního sochařského sympozia "Plzeňské pískování" vyhlásila Asociace Momentary Art, česká asociace sochařů okamžitého umění. Jedná se o unikátní projekt a vůbec první akci svého druhu na území Plzeňského kraje. Uskuteční se 14. - 17. září 2006 v Plzni na Slovanech, v parku U Ježíška. Sympozium se koná paralelně s mezinárodním festivalem Divadlo, proto je mottem tvorby soch "Život a divadlo".

Na toto téma se při tréninku sochařů připravoval i František Bálek, který je prezidentem asociace Momentary Art, a proto se nezúčastní jako soutěžící, ale připraví pro diváky uvítací sochu. "Rádi bychom představili asociaci Momentary Art konečně také v Čechách," řekl František Bálek. Členové asociace jsou totiž známi spíše v zahraničí, kde každoročně sklízejí ceny na sympoziích ve sněhu, ledu a písku.

Logo

Právě František Bálek se svým týmem dosahuje mimořádných úspěchů a získal již řadu významných ocenění - například 1. místo z Moskvy v roce 2003, 2. místo v Espoo ve Finsku, 1. místo z italské soutěže ledových soch v roce 2005 a také 1. místo ze Sankt Petersburgu ve stejném roce.

Sympozium bude mezinárodní. Českou republiku bude zastupovat šest dvoučlenných soutěžních týmů: Radovan Živný s pomocníkem, Marek Škubal s Janem Trefilem, Tomáš Bosambo s Janou Dostálovou, Petr Šťastný s Ondřejem Suchým, Jiří Genzer s Tomášem Kačalou a Vojtěch Soukup s Vojtěchem Kláskem. Itálii reprezentují Marcello Cua a Francesco Cua, za Holandsko se představí Michel de Kok a z Ruska k nám zavítají Rashid Sagadeev s Tatianou Sagadeeva a z Belgie přijede sochařka Isabelle Decallonne.

Logo

Sympozium bude slavnostně zahájeno 14. září v 10,00 hodin v Parku U Ježíška a hned poté začnou sochaři pěchovat písek s vodou do připraveného bednění. V průběhu dalších dnů z hromady písku vytvoří sochy o velikosti 3 x 3 x 3 m. A veřejnost má možnost shlédnout umělce v akci při tvorbě jejich děl. Soutěž vyvrcholí v neděli 17. září v 15,00 hodin, kdy bude vyhlášena cena odborné poroty, ale i cena diváků.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio