Plzeňané mohou využívat aplikaci Záchranka

25. září 2019 15:32

Lidé v Plzni se rychleji dozvědí o krizových situacích ve městě. Upozorní je aplikace Záchranka, která jim pošle varovná hlášení.

Město Plzeň může rychleji informovat obyvatele o krizových situacích. Díky aplikaci Záchranka, se kterou se město nově propojilo, mohou lidé dostávat varovná hlášení o vážných událostech na území Plzně. Těmi jsou například povodně, znečištění pitné vody nebo požár většího rozsahu.

Pokud se na území města Plzně něco závažného stane, ať už je to nález letecké pumy, únik nebezpečných látek, teroristický útok, povodňová situace a podobně, krizové řízení města může vyslat takzvanou push notifikaci, která přichází všem, kteří si aktualizovali aplikaci Záchranka a v informacích mají u systému hlášení vybranou Plzeň,“ vysvětlil autor aplikace Filip Maleňák. „Push notifikace obsahuje nadpis, krátký popis toho, co se stalo, a odkaz na portál města, ve kterém už je více informací,“ dodal.

Propojuje integrovaný záchranný systém

Aplikace je ke stažení zdarma, a to na operační systém AndroidiOS i Microsoft, náklady spojené s implementací Plzně do nabídky aplikace uhradilo město. Záchranka vznikla v roce 2012, původně ze studentské práce na Vysokém učení technickém v Brně.

Díky podpoře soukromých partnerů a záchranných služeb se ji v roce 2016 podařilo spustit plošně pro veřejnost na celém území České republiky. Mezi uživateli je aplikace oblíbená i proto, že obsahuje řadu užitečných funkcí propojených s integrovaným záchranným systémem.

Dalším krokem bude náramek

„Stisknutím tlačítka v mobilní aplikaci dochází k odeslání tzv. nouzové zprávy. Ta obsahuje přesnou polohu, stav baterie mobilního telefonu, osobní informace včetně zdravotního stavu, kontakty na osoby blízké a podobně. Současně aplikace vždy vytáčí linku 155. V momentě spojení má dispečer kompletní informaci o volajícím, čímž je zjednodušen celý tísňový hovor. Každý den pomocí aplikace volá na linku 155 zhruba 50 pacientů. Za dobu fungování byla aplikace využita ve více jak 40 tisících případech pro volání 155,“ doplnil autor aplikace.

Do budoucna by chtěli autoři aplikace vyvinout ještě jednodušší zařízení, tedy jakýsi náramek. „Touto myšlenkou už žijeme dlouho a chceme vytvořit náramek, který by v sobě měl SIM kartu a stisknutím jednoho tlačítka by přivolal záchranku a předal data,“ řekl Maleňák.

V aplikaci uživatelé dále naleznou encyklopedii první pomoci, nejrozsáhlejší databázi automatických externích defibrilátorů v tuzemsku, seznam pohotovostních služeb i stanic Horské služby. Aplikace je plně přizpůsobena neslyšícím i nevidomým.

autoři: Karolína Sedláková , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio