Plzeňská 12 oslavila padesátku

10. květen 2016

Ve vysílání Českého rozhlasu Plzeň si milovníci dobré dechovky mohou poslechnout záznam z natáčení ve studiu 1. Koncert se konal 5. května 2016 a ve dvou částech jsme jej vysílali 9. a 10. května 2016 od 17:30-18:00 hodin v pořadu Muziky, muziky. Moderoval Jaroslav Kopejtko.

„Plzeňská 12 Jaroslava Tachovského“ je dechová hudba složená z předních profesionálních muzikantů. Byla založena v roce 2002 převážně z členů Pošumavské sedmičky. Kapelníkem je Jaroslav Tachovský, pozounista České filharmonie.

Repertoár je sestaven nejen z klasických kousků české dechovky, ale také ze skladeb soudobých skladatelů a vynikajících úprav lidových písní Plzeňska, Pošumaví a Chodska. Zaměřuje se také na koncertní a sólové skladby pro dechovou hudbu.

„Plzeňská 12 Jaroslava Tachovského“ natočila čtyři alba: „Ein Melodienstrauss aus Böhmen“, „Polka - Träume aus Böhmen“, „Musikanten spielt's auf“ a album plné chodských lidových písní, které upravil Josef Thums z Blížejova s názvem „Chodskému kraji“.

Muziky, muziky
Plzeňská 12 oslavila 50. výročí (1. díl)

Jaroslav Tachovský nejprve založil Pošumavskou sedmičku, poté Pošumavskou dvanáctku. Už za dob studií na plzeňské konzervatoři chodil občas hrát s malou dechovou kapelou, kterou založil Vlastimil Eichler. Stali se velmi dobrými přáteli, a když Vlastimil Eichler odešel do nebeského orchestru, převzal po dvou letech nečinnosti Plzeňské dvanáctky, se souhlasem manželky Vlastimila Eichlera, její název, který nechal zaregistrovat. Kapela začala opět hrát a navázala i kontakt s Českým rozhlasem.

Muziky, muziky
Plzeňská 12 oslavila 50. výročí (2. díl)

Trombonista Vlastimil Eichler, člen operního orchestru Divadla Josefa Kajetána Tyla a zakladatel Plzeňské 12, nás sice už opustil, ale pokud se na nás tam odněkud seshora dívá, bude mít radost z toho, jak jeho žák Jaroslav Tachovský v jeho práci pokračuje.

Plzeňská 12
Spustit audio