Plzeňská elektrotechnická fakulta udělí Cenu Františka Křižíka

13. červen 2013

Držitelem Ceny Františka Křižíka se dnes stane emeritní profesor Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni Lumír Kule. Prestižní ocenění uděluje fakulta od loňského roku, kdy ji získal profesor Daniel Mayer. Slavnostní ceremoniál začíná na plzeňské radnici v 10 hodin.

Cenu Františka Křižíka uděluje Fakulta elektrotechnická nejvýše jednou do roka.

Na letošní ocenění byli nominováni čtyři kandidáti z řad akademických pracovníků i odborné veřejnosti. O tom, že cenu dostane profesor Lumír Kule, rozhodlo tajné hlasování na jednání vědecké rady fakulty letos v březnu.

Profesor Kule patří mezi mezinárodně uznávané odborníky v oblasti elektrických pohonů a trakce. Zasloužil se o rozvoj oboru elektrické pohony a výkonová elektronika, a podílel se na vývoji nových typů elektrických strojů, turboalternátorů, transformátorů a vzpínavých přístrojů.

Během své kariéry byl už mnohokrát oceněn. Příkladem za všechny je historická pečeť města Plzně za celoživotní dílo, kterou mu udělil primátor Plzně v roce 1992.

Sedmaosmdesátiletý profesor Kule převezme z rukou děkana Fakulty elektrotechnické pamětní list a sošku Elektra. Ta je ztvárněna postavou ženy, která objímá svými pažemi čistou a nespoutanou energii. Vyjadřuje tím snahu o využití přírodní energie lidskou bytostí.

Plastika je vyrobena ze slitiny mědi a cínu - dvou materiálů užívaných v elektrotechnice. Doplněna je krystalem křišťálu jako symbolem energie. Autorem sošky je plzeňský sochař František Bálek.

autoři: sib , lum
Spustit audio