Plzeňská fakultní nemocnice chce v únoru otevřít stacionář pro seniory

24. leden 2015

Plzeňská fakultní nemocnice se neustále rozvíjí. Od minulého roku má nového ředitele, který pokračuje v nastoleném trendu. Pod jeho vedením by letos měly začít dlouho připravované stavby. Mezi ty hlavní by mohl patřit například nový chirurgický pavilon v lochotínském areálu za 1,5 miliardy korun.

Postavit nový chirurgický pavilon zabere minimálně 5 let. Všechny stěžejní chirurgické obory by se pak měly dostat pod jednu střechu.

„V roce 2009 byla zpracována studie tohoto chirurgického pavilonu, my v tom teď pokračujeme. Samozřejmě proto, aby se vše mohlo zrealizovat, protože ta částka bude 1,5 miliardy korun. Potřebujeme velkou investici od státu, o tom jsme jednali už s panem premiérem, s panem ministrem zdravotnictví a máme příslib, že bychom se měli dostat do investičního plánu Ministerstva zdravotnictví a realizovat tuto stavbu," říká ředitel fakultní nemocnice Václav Šimánek.

Zdravotníci a pacienti získají v novém chirurgickém pavilonu více prostoru a moderní zázemí. Kapacita by měla zůstat stejná, zhruba 400 lůžek.

„Součástí tohoto nového chirurgického pavilonu bude velký centrální příjem pro úrazové a chirurgické pacienty. Dále tam bude chirurgická klinika, klinika ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí, bude tam urologická klinika, neurochirurgické oddělení, ARO a také rentgen a laboratoře. A nahoře bude heliport, tak aby transport pacienta byl co nejjednodušší a nejsnazší," doplňuje Václav Šimánek.

Další samostatný heliport se začne v lochotínském areálu fakultní nemocnice budovat ještě letos. Přijde na 35 milionů korun a většinu nákladů pokryje podle ředitele FN evropská dotace.

„Ten heliport je pro potřeby urgentní medicíny, zejména pak traumatologie a traumacentra. Protože musíme mít i záložní, tak bude ještě stávající heliport, který tam je, fungovat v záložním režimu. V případě, že postavíme nový chirurgický pavilon, tak hlavní heliport by byl na střeše nového chirurgického pavilonu a tento, který plánujeme vybudovat v roce 2015, by se stal záložním,“ dodává Šimánek.

Nemocnice také letos pořídí speciální přístroj na odhalování nádorů. Podobný přístroj zatím v České republice ani v zemích bývalého východního bloku nikdo nemá. Přijde na 110 milionů korun a bude sloužit pacientům z celé republiky.

Od února bude v areálu fakultní nemocnice v Plzni na Borech fungovat denní stacionář pro seniory. „Prostory jsme našli v bývalé Vojenské nemocnici, kde jeden pavilon má bezbariérový přístup. Celkově bychom počítali zhruba 15 - 20 seniorů. Budou dostávat stravu, bude o ně postaráno, nemocnice to nebude brát jako ziskovou záležitost. To, co dostaneme jako příspěvek na sociální služby, by mělo pokrýt náklady, které s tím budou," vysvětluje ředitel Šimánek.

Nemocnice chce také letos začít stavět nový parkovací dům pro 400 aut.

autor: mkl
Spustit audio