Plzeňská FN získala sonograf pro vyšetření nedonošených dětí

20. prosinec 2005

Nový moderní sonograf pro šetrné vyšetřování nedonošených a nemocných dětí získala Fakultní nemocnice v Plzni pro své neonatologické oddělení. Sonograf má velmi vysokou rozlišovací schopnost, což lékaři potřebují vzhledem k velmi malým orgánům nedonošených novorozenců. Přístroj za 2,1 milionu korun mohla nemocnice koupit díky sponzorským příspěvkům dvou firem.

Jak uvedl primář neonatologie Jiří Dort, sonograf splňuje opravdu všechny nároky na ultrazvuková vyšetření v rámci intenzivní péče o novorozence, a tím významně zvyšuje komfort pro maličké pacienty. Jeho oddělení pečuje ročně o víc než 2000 dětí, které se narodí v porodnici fakultní nemocnice i v jiných porodnicích v kraji se zdravotními potížemi a vyžadují vysoce specializovanou péči.

Logo

Ultrasonografie je zejména u novorozenců velmi žádoucí, protože je šetrná a děti nezatěžuje. U nemocných a především silně nedonošených novorozenců se vyšetření provádí v inkubátoru přímo na pracovišti intenzivní péče. Ultrazvukový přístroj proto nesmí být velký a musí se s ním dobře pohybovat, aby ho mohli lékaři dovézt k jednotlivým inkubátorům.

Nový sonograf je vybaven také speciálním programem, takže umožňuje lékařům podrobná a opakovaná echokardiografická vyšetření srdce. U novorozenců, zejména u předčasně narozených, jsou totiž srdeční problémy poměrně časté. Trpí vrozenými vadami srdce, poruchami přestavby oběhu po narození nebo poruchami srdečního rytmu. Neonatologie je v současnosti v borské části fakultní nemocnice, zatímco porodnice, a tudíž i péče o zdravé a donošené děti, je na Slovanech. Letos v srpnu začala nemocnice stavět novou gynekologicko-porodnickou kliniku a neonatologické oddělení v lochotínské části nemocnice. Odpadnou pak rizikové převozy nemocných a nedonošených dětí na jednotku intenzivní a resuscitační péče.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio