Plzeňská inscenace Bludného Holanďana je nominována na Cenu A. Radoka

9. březen 2005

Plzeňská inscenace Wagnerovy opery Bludný Holanďan v režii Jiřího Heřmana sklízí u odborníků úspěchy. Včera - 8. března - ji nominovali na Cenu Alfreda Radoka a již před časem představitele titulní role Dalibora Tolaše na Cenu Thálie. Ivana Šaková, která zpívá ve hře Sentu, se ocitla v širší nominaci na Cenu Thálie. Opera měla premiéru v Divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni loni v lednu, poslední představení se hrálo v září na festivalu Divadlo.

Podle mluvčí Divadla J.K.Tyla v Plzni Evy Ichové je velká škoda, že už není na repertoáru, zvláště je-li tak kladně oceňována.

Režisér Heřman už dříve uvedl, že hru pojal jednoduše. Všechno se odehrává v prázdném prostoru, kde hlavním scénickým prvkem je světlo ve spojení s pohybem herce a hudbou. Opera je bez škrtů, a to ve verzi, kdy je prokletý holandský námořník vykoupen.

Logo

S Heřmanem se Plzeňané setkali v roce 2002. Režíroval operu Samson a Dalila jako svou první režii ve velkém kamenném divadle. Inscenace měla úspěch u diváků a vysoce ji hodnotili i kritici.

Pokud jde o Cenu Thálie, má plzeňské divadlo kromě Tolaše ještě dvě želízka v ohni. Hostující herečka a zpěvačka Daniela Šinkorová je navržena na cenu za představitelku Sally Bowleové v muzikálu Kabaret a domácí tanečník Miroslav Hradil za titulní roli v baletu Malý pan Friedemann.

Logo

Ceny Alfréda Radoka se budou vyhlašovat 22. března ve Stavovském divadle v Praze a Ceny Thálie 26. března v Národním divadle v Praze.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio