Plzeňská krajská rada dětí a mládeže pomáhá spolkům a organizacím. Některé už se otevřely uprchlíkům

28. březen 2022 19:51, aktualizováno

Nejmenší a zároveň nejlepší. I to platí o Plzeňské krajské radě dětí a mládeže. Může se totiž pyšnit titulem Neziskovka roku 2021 v kategorii těch nejmenších. Pomoc nabízí spolkům, které organizují volnočasové aktivity pro děti a mládež, a to například poskytnutím prostor ve Volnočasovém centru Skupovka.

Plzeňská krajská rada dětí a mládeže pomáhá 46 nejrůznějších spolkům a organizacím, které se věnují dětem. Jen za poslední rok jich přibylo 14. Poradit jim může například se žádostmi o dotace nebo jim nabízí vlastní prostory ve Volnočasovém centru Skupovka v Plzni na Borech.

„Ať už se objeví jakákoliv dotace, informujeme o ní. Pokud jsou to spolky, které vůbec neví, jak dokumenty pro dotaci složit dohromady, tak za námi můžou přijít osobně nebo nás kontaktovat telefonicky. Máme tady i Skupovku, kterou mohou využívat pro své aktivity. Je tu půjčovna kostýmů a vybavení, ať už jsou to třeba stany nebo věci pro venkovní hry. Nabízíme i pomoc s administrativou, protože spolkový rejstřík není úplně jednoduchý. Pomáháme, aby vše bylo v pořádku a lidé po celém kraji mohli dělat činnost s dětmi a nemuseli tolik řešit administrativu,“ uvedla místopředsedkyně Plzeňské krajské rady dětí a mládeže Barbora Vlnová.

Volnočasové centrum Skupovka nabízí kurzy, workshopy, příměstské tábory a desítky kroužků s pestrou škálou témat. Je zde například kroužek první pomoci, divadelní, výtvarný, pohybový nebo i lekce angličtiny či jógy a mnoho dalších.

Kvůli uprchlíkům se změnila aktivita některých spolků

V posledních týdnech zaznamenaly organizace také zvýšený zájem o umístění dětí uprchlíků z Ukrajiny. Řada spolků pro ně otevřela kroužky nebo herny. „V první řadě bych zmínila spolek ŽIVO, který mezi prvními udělal otevřené herny, kam může přijít rodič s dítětem. Je tam teplo a můžou si dát třeba kávu či čaj. Pomáhají i další. Například Vodní záchranná služba vozí materiál přímo na Ukrajinu nebo spolek Histrio a Centrum cvrček, kde byly sbírky materiální pomoci,“ doplnila Barbora Vlnová.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio