Plzeňská křižovatka U Jána se změní. Hlavně pro chodce bude bezpečnější

30. duben 2020 13:30

Za přestavbu křižovatky U Jána, která se nachází v blízkosti Plzeňského Prazdroje, zaplatí město 56 milionů korun. Změny vyřeší složitou a nebezpečnou dostupnost pivovaru i centra města pro turisty a Plzeňany.

V současnosti se mohou pěší dostat přes frekventovanou čtyřproudou silnici pouze po lávce přes ulici U Prazdroje. Vzhledem k vysoké návštěvnosti plzeňského pivovaru bylo pro vedení města stěžejní problematiku s dostupností této lokality vyřešit. „Křižovatka v současné podobě byla dokončena v roce 1993, v rámci výstavby průtahu silnice číslo 5. Od svého vzniku je křižovatka velmi nepřátelská k chodcům, neboť s výjimkou lávky přes ulici U Prazdroje není žádný způsob, jak jednotlivá ramena křižovatky legálně pěšky přejít,“ uvedl primátor města Martin Baxa.

Podle náměstka primátora pro dopravu Michala Vozobuleho zahrnuje hotový projekt doplnění míst pro přecházení přes ulice Tyršova, Pražská a Sirková tak, aby bylo možné bezpečně přejít přes všechna ramena křižovatky. „Tento záměr však vyžaduje stavební zásahy do celé její plochy. Je třeba vytvořit čekací prostory na chodnících a doplnit dělicí ostrůvky. Všechny přechody a místa pro přecházení budou bezbariérové se semafory. V souběhu s přechody vzniknou i přejezdy pro cyklisty a propojí se tak cyklotrasy z Denisova nábřeží a podél Tyršovy ulice ve směru do Nádražní ulice a na Doubravku," vysvětlil Vozobule.

Méně pruhů, ale vyšší bezpečnost

„Stavební zásahy budou dosti komplikované, protože se jedná o křižovatku dvou silnic první třídy, kterou v pracovní den projede přes 50 tisíc vozidel a také více než šest stovek tramvají. V Sirkové ulici bude po přestavbě o jeden řadicí pruh méně. Zůstanou ale stále tři pruhy. Naopak výjezd z Pražské ulice posílíme o další pruh pro směr přímo. Těmito změnami reagujeme na změnu dopravní situace, k níž v průběhu času došlo,“ řekl Ondřej Vohradský, vedoucí úseku dopravního inženýrství Správy veřejného statku města Plzně.

Kromě vozovek a chodníků upraví stavbaři vodovod a kanalizaci, trolejové vedení, osvětlení i světelnou signalizaci. Novinkou budou chodníky podél Sirkovy ulice. Do budoucna se počítá i s jejím zúžením a dostavěním části bloku domů, které padly před desítkami let při demolicích právě kvůli stavbě široké silnice.

Celkové náklady stavby jsou odhadnuty na 56 milionů korun, z toho úpravy vodohospodářské infrastruktury budou stát 11 milionů korun. Změny silnic I. třídy vyjdou na 15 milionů korun a městských komunikací na 30 milionů korun.

autor: jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , Magistrát města Plzně
Spustit audio