Plzeňská práva chtějí znovu získat akreditaci pro magisterské studium

11. září 2012

Právnická fakulta v Plzni letos přijme jen zhruba stovku studentů. Půjde jen o studenty bakalářského programu. Do magisterského programu škola nové studenty přijímat nesmí, protože o akreditaci na tento studijní program přišla a má ji jen do října příštího roku. Fakulta to chce ale změnit a už v říjnu, nejpozději v listopadu, chce požádat o novou akreditaci.

Na akreditačním spisu pracuje fakulta od začátku prázdnin. Podle děkana Jana Paulyho je podání žádosti o novou akreditaci nezbytné. „Zpracovávají se nejrůznější dokumenty, celý ten spis, a zatím je velice široká mravenčí práce v realizaci nejrůznějších kontaktů, které vedou jednak k získání grantů a vědeckých programů a na druhé straně vedoucí k obměně pedagogického sboru, zejména k jeho dalšímu zkvalitnění“, říká děkan Pauly.

Děkan se také snaží udržet část pedagogů, kteří učili první ročníky magisterského studia. Kromě výchovy bakalářů se budou věnovat publikační a vědecké činnosti. Mladší pedagogové by měli přistoupit k habilitaci. „Těch lidí, kteří jsou připraveni nebo schopni habilitovat, těch tam vidím spoustu a snažím se je k tomu dotlačit. Musí se do toho pustit a chtěl bych, aby v co nejbližší době podávali si žádosti nebo předkládali habilitační spisy.“

Snahu fakulty získat znovu akreditaci pro magisterské studium, podporuje i vedení Západočeské univerzity, jak říká rektorka Ilona Mauritzová: „Západočeská univerzita samozřejmě ctí názor svého akademického senátu univerzitního a ten doporučil fakultě právnické, aby připravila novou akreditaci pro magisterský studijní obor Právo a právní věda.“

Tím, že letos fakulta nemohla přijmout nikoho na magisterské studium, přišla o tři sta studentů, a to také výrazně ovlivní finance školy. Z letošního zhruba 17milionového rozpočtu přijde o 4,5 milionu korun. Podle rektorky Ilony Mauritzové, si fakulta musí letos s rozpočtem vystačit, příští rok by univerzita právům poskytla půjčku.

I přes zatím nejistou budoucnost fakulty opustilo školu jen 10 studentů, z toho polovina odešla, protože nesplnila studijní povinnosti. V současné době tak na právech studuje 1229 studentů magisterského a 114 bakalářského programu.


Zvětšit mapu
autor: čer
Spustit audio