Plzeňská Škoda Electric se stala prestižním dodavatelem motorů do obřích důlních vozidel

21. březen 2012

Plzeňská Škoda Electric zaznamenala další úspěch. Obstála v "Programu excelentní kvality dodavatelů" a získala tak zlatý certifikát od americké firmy Caterpillar. Tím se plzeňská firma stává významným dodavatelem motorů do obřích důlních vozidel.

Firmě Škoda Electric se podařilo získat zlatý certifikát SQEP. Toto ocenění udílí Catepillar, světová jednička na trhu v segmentu těžebních strojů, pouze dodavatelům, u nichž si ověřil nejvyšší úroveň kvality, kontroly výrobních procesů a kapacity výroby. To dokazuje například podmínka, že si dodavatel může dovolit pouze jedinou chybu při dodávce dvaceti tisíc dílů.

Škoda Electric musela splnit celou řadu parametrů s velmi přísnými limity. Například minimálně 97 procent dodávek musí dorazit k zákazníkovi přesně v termínu a v jednom milionu dodávaných dílů může být maximálně padesát odchylek.

Škodovka dodává Caterpillaru asynchronní motory s výkony od 800 do 1200 kilowattů pro pohon obřích důlních vozidel, která uvezou až 360 tun nákladu a pohybují se v nadmořských výškách až nad 4000 metrů. Letos bude koncern potřebovat 250 motorů a příští rok 640; Škoda Electric se tedy připravuje na strmý nárůst poptávky.

Škoda Electric, dceřiná firma společnosti Škoda Transportation, se tak stala jedním z mála českých výrobců, který dosáhl druhé nejvyšší úrovně dodavatelské kvality. Proces udílení certifikátu SQEP (Supplier Quality Excellence Program – Program excelence kvality dodavatelů) přitom začal již v listopadu 2010, kdy se plzeňská firma seznámila s podmínkami, které od svých dodavatelů chce Caterpillar dokladovat a prokázat jejich plnění. Na konci roku 2011 pak Američané analyzovali výsledky a letos v březnu seznámili zástupce Škody Electric s výsledky.

autor: lum
Spustit audio