Plzeňská Techmania připravila pozorování velkého nebeského divadla

Výjimečný úkaz - částečné zatmění Slunce bude k vidění na obloze v pátek 20. března dopoledne. V České republice půjde o největší zatmění viditelné mezi lety 2011 a 2026 a do června 2021 o poslední zatmění Slunce, které z našeho území vůbec spatříme. Techmania Science Center v Plzni při této příležitosti připravilo speciální program pro školy i veřejnost.

Nebeské divadlo začne v 9.34 hodin a skončí sedm minut před dvanáctou hodinou. Při maximální fázi bude Měsíc v 10.43 hodin zakrývat přibližně 75 procent slunečního disku. Návštěvníci budou moci vše sledovat prostřednictvím astronomických dalekohledů nebo díky speciálním brýlím, které je možno už teď v Techmanii zakoupit.

„Pro školy jsme připravili program, který kromě pozorování samotného zatmění zahrnuje i projekci filmu Země, Měsíc a Slunce 2D a práci s pracovními listy. A k tomu jsme do planetária přichystali speciální představení, ve kterém dětem názorně vysvětlíme, jak k zatmění dochází," vysvětluje garant programu Jakub Toman.

Pozorování dalekohledy je přednostně určeno školám, které si už v předstihu rezervovaly konkrétní časy. Návštěvníci z řad veřejnosti dostanou příležitost, pokud budou volné kapacity. Pozorování proběhne pouze za příznivého počasí. V případě zatažené oblohy bude připraven náhradní program.

Více informací najdete na stránkách Techmania Science Center Plzeň

Průběh zatmění Slunce 20. března 2015 v České republice
Spustit audio