Plzeňská teplárenská bude dodávat Prazdroji pitnou vodu

27. duben 2005

Zkušební dodávky pitné vody Plzeňskému Prazdroji zahájila Plzeňská teplárenská, trvalý odběr začne příští měsíc. Největší český pivovar bude vodu využívat k technickým účelům - například na mytí lahví a technologie i jako hasicí vodu. Podle ředitele Plzeňské teplárenské Tomáše Drápely, se pitná voda z teplárny v žádném případě nedostane do provozu výroby piva.

Mluvčí Prazdroje Alexej Bechtin uvedl, že pivovar potřeboval nahradit kapacitu vlastní úpravny říční vody, která byla zaplavena při povodních. Rozhodovalo se o investicích do její obnovy, ale teplárna přišla s vlastním řešením. Podle něj jde o technologickou vodu, jejíž parametry si pivovar přesně stanovil.

Devatenáctimilionovou investicí do chemické úpravny vody z řeky Mže a propojením sousedního areálu vodovodními řady se tak Plzeňská teplárenská stala první českou teplárnou, která bude vyrábět a prodávat pitnou vodu.

Logo

Zkušební provoz už běží. Chemické složení dodávané vody splňuje požadavky Prazdroje a hygienické vyhlášky ministerstva zdravotnictví. Voda odpovídá pitné vodě vyráběné v úpravně plzeňské vodárny, potvrdil chemik teplárny Vladimír Šťovíček. Podle Drápely bude voda z městské teplárny pouze doplňovat dodávky z Vodárny Plzeň. Trvalá dodávka Plzeňské teplárenské do Prazdroje bude 130 metrů krychlových za hodinu s možností kolísání od 50 do 200 metrů krychlových. Sama teplárna spotřebuje pouze 40 až 60 m3 za hodinu. Dodávky do pivovaru tak zajistí plné využití technologie teplárny na výrobu vody.

Městská teplárna vybudovala v minulých pěti letech za 80 milionů korun moderní úpravnu vody, kterou používá jako chladicí pro zařízení na výrobu tepla a elektřiny. Teplárna nyní pouze doplnila technologii chemické úpravny a vybudovala vodovodní přípojky. Prazdroj se na investici podílel. Prazdroj je pro teplárnu klíčovým zákazníkem, kterému už od května 2003 dodává chlad. Zdroj vody v Plzeňské teplárenské slouží také jako záložní pro město Plzeň. Firma se chce proto letos připojit na městský vodovodní řad.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio