Plzeňská údržba vlaků pomáhá opravovat vozy z Českých Budějovic

17. únor 2024 09:35

Plzeňské pracoviště pro údržbu vlaků je teď vytížené daleko víc než obvykle. Kromě obvyklých zakázek tam totiž navíc opravují i vozy z Českých Budějovic.

Plzeňské pracoviště pro údržbu vlaků

České dráhy už několik týdnů řeší nedostatek souprav na lince R17 mezi Prahou a Českými Budějovicemi. Důvodem je častá poruchovost vozů a dočasný nedostatek pracovníků, kteří by je opravili. Aby se problémy vyřešily co nejrychleji, část zakázek se přesunula do Plzně.

„Příčin nedostatku osobních vozů na této konkrétní lince je několik a v uplynulých měsících se nahromadily, což vedlo k problematickému stavu. Jednak jsou dlouhodobě potíže s plněním termínů plánovaných oprav vozů ze strany našich dodavatelů, jednak se zvýšil počet závad, kterých je vždy více v zimním období, a navíc jsme pocítili nedostatek zaměstnanců, jejich vysokou nemocnost a podobně,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. 

Plzeňské pracoviště pro údržbu vlaků

Budějovickému pracovišti údržby, které je znevýhodněné mimo jiné malým prostorem provozovny, nyní vypomohlo plzeňské středisko. Jak prozradil Petr Šťáhlavský, nejhorší byla situace v lednu, kdy se v Plzni a také v Chebu navýšil počet oprav o více než dvacet vozů. Teď v únoru už ale zase klesl zhruba na polovinu. „Díky návratu pracovníků z nemocenské a výpomoci plzeňského a chebského pracoviště se situace na jihu Čech výrazně zlepšila. Máme také menší poruchovost vozů než v prosinci a lednu.“

Plzeňské pracoviště pro údržbu vlaků

Nyní je možné v podstatě plnit turnusovou potřebu vozů tak, aby vlaky jezdily v plném složení, a to jak na Plzeňsku, tak na Českobudějovicku.

České dráhy mají do budoucna v plánu vybudovat v Budějovicích novou a větší halu pro opravy, aby se podobná situace už neopakovala.

autoři: Dominik Hron , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio