Plzeňská židovská obec by chtěla zachránit rabínský dům

Projekt na opravu bývalého rabínského domu, který stojí za Velkou synagogou v centru Plzně, by chtěla rozjet plzeňská židovská obec. Dům je zatím opuštěný, celoročně nevyužívaný a je v havarijním stavu. Židovská obec by ho chtěla postupně opravit. První etapa by měla začít příští rok. Židovská obec ale nemá na opravy peníze a proto bude spoléhat i na pomoc dárců. Celkové náklady na opravy rabínského domu jsou asi 12 milionů korun

Obec se v Plzni stará ještě o další dva objekty - o Velkou a Starou synagogu. Obě vzácné památky byly v minulosti značně zničené. Velká synagoga,která je největší v Česku, druhá největší v Evropě a třetí největší na světě, prošla rozsáhlou rekonstrukcí, pomalu se postupně opravuje i Stará synagoga. V obou objektech se pořádají kulturní akce - výstavy a hudební projekty, které by mimo jiné měly také poukázat na stav památek.

Velká synagoga

Rabínský dům byl postaven zároveň s Velkou synagogou na konci 19. století, jako dům pro ubytování rabína a pro společenské prostory židovské obce. Za druhé světové války a v dalších letech sloužil jako laboratoř. Po roce 1989 se vrátil židovské obci. Dnes má dům opadávající fasádu, narušený krov a špatnou nebo vypadanou střešní krytinu. Sklepy byly před časem kvůli havárii vodovodu zatopeny, nyní jsou bez vody.

Projekt na opravu domu počítá s postupnou opravou a zřízením zázemí pro židovskou obec. Podle informací z internetových stránek by zde mělo být administrativní zázemí obce, archivy, depozitář a sklad pro předměty ze synagog, společenský sál pro kulturní i náboženské využití a alespoň tři malé byty zejména pro zajištění důstojného stáří členů obce.

Stará synagoga

Příští rok by se měla postupně rozjet první etapa záchrany stavby - přípravné práce. Měla by vzniknout studie, projektová a realizační dokumentace, ekonomická analýza. Náklady na tuto etapu jsou přes 640.000 korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio