Plzeňská zoo se opět rozhodla podpořit akcí May Day asijskou přírodu

1. květen 2013

V plzeňské zoo dnes probíhaly hned tři akce najednou. Jednou z nich byl soutěžní a osvětový program May Day, který se konal už po desáté. Organizátoři se jeho prostřednictvím snaží podpořit přírodu v jihovýchodní Asii. Návštěvníkům se letos rozhodli představit například saolu.

„Saola je bájný, neznámý sudokopytník, který obývá horské oblasti Vietnamu a Laosu. Je to zvíře podobné antilopě a do roku 1992 o něm svět vůbec nevěděl,“ vysvětluje koordinátorka akce May Day Jiřina. Ve volné přírodě už podle ní žije maximálně 200 kusů.

Saolu ohrožují především nastražené pasti. Když zvíře prochází cestou v lese, uvízne mu na krku připravené oko. Saola se lekne a škubne sebou, tím se smyčka utáhne a zvíře se udusí.

„Připravili jsme dvě stezky. Jedna byla bádací, taková přírodovědná, a ta druhá dětská – musely obejít sedm cedulí, na kterých našly odpovědi na otázky, které měly vyplnit do dotazníčku,“ přibližuje program Pešová.

Návštěvníci plzeňské zoo si mohli z akce May Day odnést na památku například domorodé šperky z Filipín.

„Jsou to pecky, domorodci jim říkají panubol. Jsou to plody lián, kterými se živí třeba zoborožci waldenovi, které chráníme. A zoborožci plod stráví, ale už nestráví semínko, které musí vyvrhnout. A když projde tím traktem, tak je semínko narušeno a může znovu vzklíčit. Takže zoborožec, když létá po lese, rozšiřuje další semenáčky rostlin,“ ukazuje Pešová.

Výtěžek z domorodých šperků a dalších suvenýrů poputuje tak jako v minulých letech přímo do záchranné stanice Talarak na filipínském ostrově Negros.

„Pro letošek jsme si stanovili cíl pořídit novou střechu na odchovně hmyzu, poněvadž tam začalo téct, a potom je také ve stanici závadná voda, takže je potřeba koupit nádrž na vodu, a je tam velmi staré, poruchové čerpadlo na vodu,“ uzavírá Jiřina Pešová.

autor: mkl
Spustit audio