Plzeňská zoologická zahrada se rozšíří do prostor bývalého policejního psince

9. květen 2023 19:55, aktualizováno

Zoologická a botanická zahrada města Plzně se rozroste o téměř jeden hektar. Město totiž koupí od státu sousední areál. Kromě toho připravuje zoo i další změny.

Aktuálně se areál zahrady rozprostírá na zhruba 20 hektarech, město ale odkoupí od státu sousední pozemek a zoo díky tomu získá dalších 10 tisíc metrů čtverečních. Transakci za 22 milionů korun schválili na svém posledním zasedání městští zastupitelé. Rozšíření tímto směrem do prostor bývalého policejního psince je de facto poslední prostorovou možností, jak se zahrada může rozrůst.

„Jedná se o výběžek za stávajícím výběhem zubrů evropských a medvědů hnědých,“ vysvětluje mluvčí Zoologické a botanické zahrady města Plzně Martin Vobruba. „Na tyto euroasijské výběhy plánujeme logicky navázat. Ve hře jsou vzácní kopytníci jako ovce modrá nebo návrat pižmoňů. Možností jsou ale také draví ptáci, soví hrad nebo evropští obojživelníci.“

Kromě této novinky připravuje zoologická zahrada i další investice. V plánu je letos zbudování nového pavilonu pro guerézy a kočkodany, africké opice, které jsou už více než dvacet let chovány v dřevěné expozici, jež je nyní v havarijním stavu. Modernizuje se také venkovní výběh šimpanzů učenlivých a vrcholí úpravy u ostrova lemurů.

„Celá zoologická zahrada jen kvete. Počasí nám přeje, zvířata jsou už ve venkovních výbězích, odzimovali jsme většinu ptáků a hlavně máme všude spoustu mláďat. Například lemuři zažívají doslova babyboom. Rozhodně je tedy na co se k nám přijít podívat,“ láká Martin Vobruba.

autoři: Jakub Kabourek , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio