Plzeňské divadlo udělovalo ceny

14. listopad 2005

Při příležitosti oslav 140. výročí udělilo Divadlo Josefa Kajetána Tyla čestné členství bývalému šéfovi operety Milanu Doutlíkovi. Vedení rozdalo i ceny za významný umělecký přínos hercům Antonínu Procházkovi, Zorce Kostkové a Monice Švábové. Za mimořádný umělecký výkon byla oceněna tanečnice Ivona Jeličová. V minulosti bylo ocenění uděleno tanečníkovi a choreografovi Pavlu Šmokovi v roce 2002, o dva roky dříve herečce Janě Hlaváčové. V minulosti byli čestnými členy například Ema Destinnová, Vendelín Budil a Miroslav Horníček.

Milan Doutlík nastoupil do divadla jako dramaturg téměř před 50 lety. Později se stal šéfem operety. Tuto práci vykonával více než 16 let. Nyní je už v důchodu, ale s divadlem spolupracuje dál. Zorka Kostková je v angažmá 30 let, Monika Švábová 37 let. Antonín Procházka se prosadil jako herec, autor i režisér. Napsal již 11 úspěšných komedií. Ocenění obdržela také tanečnice Ivona Jeličová za mimořádný umělecký výkon v roli Lady Macbeth.

Do divadla přijeli zavzpomínat umělci, kteří v něm kdysi začínali svou kariéru. Objevili se například herečky Naďa Konvalinková a Bára Munzarová, tanečník a mim Jaroslav Čejka, tanečník Pavel Šmok, zpěvačka Libuše Márová a řada dalších.

Divadlo zahájilo svoji činnost 1. listopadu 1865 představením Romeo a Julie. Jeho prvním ředitelem byl Pavel Švanda ze Semčic. Nejvýznamnější postavou v historii plzeňského divadla byl legendární ředitel Vendelín Budil, herec, režisér a překladatel.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio