Plzeňské hejtmanství přispívá turistům na značení tras

12. září 2006

V České republice máme velmi dobře značené turistické trasy - řadí se mezi nejlepší na světě. A tomuto faktu nezůstává nic dlužen ani Plzeňský kraj, kde je o i budoucnost kvalitního značení dobře postaráno. Půl milionu korun dá letos Plzeňský kraj místnímu Klubu českých turistů na značení pěších, lyžařských a cyklistických tras. Hejtmanství přispívá turistům každoročně, letos je ale částka oproti předchozím rokům přibližně dvojnásobná.

V Plzeňském kraji je značeno téměř 4000 kilometrů pěších a lyžařských tras, z toho 1570 kilometrů je pro pěší turistiku. Pro příznivce cyklistiky je značeno dalších téměř 1400 kilometrů tras. V kraji je 160 dobrovolných značkařů, každý z nich musí ročně vyznačit deset kilometrů tras, které se obnovují v tříletém cyklu.

Logo

Peníze z krajského úřadu půjdou mimo jiné například na značení tak zvané svatojakubské cesty - mezinárodní turistické trasy vycházející z Portugalska do Čech. Zejména na bavorské straně je o ni velký zájem. Trasa spojuje místa s kostely svatého Jakuba. V plzeňském regionu jsou to dvě větve - jedna vede z Všerub na Kdyni a Koráb na Domažlicku, přes Klatovy, Nepomuk a Kasejovice, druhá míří z přechodu Železná na Plasy. Protože tyto trasy už značení mají, budou turisté na značky pouze přidávat značku mušle jako symbol svatojakubské cesty.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio