Plzeňské Litice protestují proti plánované průmyslové zóně

22. únor 2017

Místní zastupitelé se postavili proti záměru vybudovat na území obvodu pracovní haly. Lidé se bojí hlavně problémů s agenturními pracovníky a kamiony. Podle plzeňské radnice je ale průmyslová zóna zakotvená v územním plánu už od roku 2006 a nikdo s ní tajnosti nedělal.

Plzeňský obvod Litice se bouří proti plánované stavbě průmyslových hal firmy Accolade. Litičtí politici poslali na magistrát otevřený dopis se stovkami podpisů a mluví i o odtržení od Plzně. Podle plánu české skupiny Accolade by měly na území obvodu vyrůst tři nájemní haly o rozloze 56 tisíc metrů čtverečních, práci by tam mělo najít téměř 700 zaměstnanců.

Mnozí obyvatelé Litic jsou ostře proti. „Bojíme se toho, že sem budou jezdit davy dělníků a potom pohyb kamionů taky," uvedl jeden z místních Jaromír Slavík.

Podobný názor jako on má v Liticích více lidí. Obávají se, že nové pracovní haly přilákají zahraniční dělníky a to se projeví na pořádku v obci a nárůstu kriminality. Podle výkonného ředitele firmy Accolade Milana Kratiny jsou ale obavy lidí zbytečné. Kamionová doprava Litice nezasáhne a haly budou využívat zavedené plzeňské společnosti, které už teď nemají možnost se na území města rozšiřovat. Firma nepředpokládá, že by do Plzně přiváděla nové investory.

Náhlý odpor vůči průmyslové zóně vedení Accolade překvapil

„Litické zastupitelstvo se k tomu záměru několikrát vyjadřovalo a nikdy se nevyjadřovalo záporně. Měli jsme pocit, že komunikujeme s lidmi, se kterými komunikovat máme. Ta komunikace běží roky," pozastavil se nad postojem litických politiků Milan Kratina.

Jenže zastupitelé Litic říkají, že se o konkrétní podobě průmyslové zóny dozvěděli teprve letos v lednu. Důvod takového zpoždění by rád zjistil například Martin Dezort z opozičního Sdružení nezávislých kandidátů.

„Naším záměrem je zjistit, kde se stala chyba, proč tyto informace litičtí občané a zastupitelé ani opoziční zastupitelé neměli a nemají. Chceme se dozvědět, jestli ty informace, které dnes máme, jsou pravdivé a správné," vysvětlil Martin Dezort.

O průmyslové zóně by se mělo ještě jednat

Opozice teď proto usiluje o to, aby se uskutečnilo mimořádné zastupitelstvo. Starosta Jaromír Janoušek z hnutí ANO s tím počítá a jak řekl, co se týče průmyslové zóny, pouze respektoval rozhodnutí předchozího vedení litické radnice. Současní zastupitelé podle něj informace o chystaném projektu měli.

„Nedá se říct, že by nikdo nebyl informován a samozřejmě, že všichni zastupitelé věděli, že toto území v územním plánu je. Dalo se tedy očekávat, že opět někdo přijde a bude chtít toto území využít pro průmysl nebo pro lehkou výrobu, jak bylo deklarováno," shrnul starosta Janoušek.

Plzeňská radnice se podle primátora Martina Zrzaveckého do jednání o výstavbě průmyslové zóny zapojí a přizve i firmu Accolade. Opoziční zastupitelé Litic uvažují i o místním referendu. V současnosti zjišťují, za jakých podmínek by bylo možné ho vyhlásit.

autoři: Směna ČRo Plzeň , kos
Spustit audio