Plzeňské mateřinky využívají čtecí babičky

23. říjen 2019 15:35

V některých mateřských školách v Plzni připravili pro děti poutavé zpestření. Pohádky před usnutím jim chodí číst babičky nebo dědečkové. Projekt nazvaný Přečti organizuje Mezigenerační a dobrovolnické centrum Totem, spolu s neziskovou organizací Mezi námi. Čtecí babičky už fungují v osmi plzeňských školkách a další se přidávají.

„Mám ráda malé děti a vnuky už mám odrostlé. Tohle se mi strašně hodilo. Jsem ráda, že můžu dětem přečíst pohádku, mají radost stejně jako já,“ objasnila svou motivaci čtecí babička Stanislava Tolarová. Do mateřinky chodí číst před odpoledním odpočinkem dětí každé pondělí. „Budu dětem číst, dokud to půjde, dokud mi bude sloužit zdraví,“ slibuje.

„My tahle mezigenerační setkání moc vítáme. Děti se vždycky těší. V paní Tolarové vidí skoro svou vlastní babičku,“ dodává učitelka mateřské školy Jitka Bouzková.

Cíl je jeden jediný – oboustranné obohacení. Jak na straně seniorů, tak na straně dětí. „Když z toho čtení odcházíme, jsou seniorky vždycky rozzářené jako sluníčka,“ popisuje Martina Červenková, koordinátorka projektu.

Senioři, kteří by chtěli dětem před spaním číst, by měli být zdraví a mít dobrou výslovnost. Další informace o projektu získáte v Mezigeneračním a dobrovolnickém centru Totem nebo na e-mailové adrese: cervenkova@totemplzen.cz.

autoři: Martina Klímová , iko
Spustit audio