Plzeňské zastupitelstvo už podruhé zamítlo referendum ke stavbě obchodního centra

18. září 2012

Plzeňští zastupitelé odmítli místní referendum ke stavbě obřího domu na Americké třídě. Nevyslyšeli tak petici 15 tisíc občanů, kteří o referendum požádali. Obávají se, že občané referendem přinutí radnici změnit územní plán a zhehodnotit soukromé pozemky. Plzeň by pak podle některých právníků a zastupitelů platila miliardové náhrady majitelům pozemků a investorům.

Pokud lidé v referendu zakážou investorům stavět na svých pozemcích a na území, kde stával kulturní dům a v jeho okolí vznikne podle požadavků referenda zóna městské zeleně, tak majitelé pozemků budou chtít po Plzni stamiliony až miliardy za zaměřené investice. To byl hlavní důvod, proč zastupitelé referendum odmítli. Protože vlastně dosud jednoznačně nevědí, co by takové referendum mohlo způsobit. Mají málo informací. A bojí se hlasovat o něčem, co by mohlo Plzeň vehnat do soudních sporů a arbitráží a zatížit miliardovými náhradami.

Přípravný výbor referenda, který organizoval petici, tvrdí, že zastupitelstvo musí referendum vyhlásit, protože předložili návrh bez vad a je tedy na jeho vyhlášení právní nárok. Protože zastupitelé referendum odmítli, obrátí se proto na soud a budou žádat, aby referendum s požadovanými otázkami vyhlásil soud. Po jednání zastupitelstva je ale jasné, že referendum nebude v termínu krajských voleb, jak petičníci požadovali. To už se nestihne. Připadá tak v úvahu referendum samostatné a nebo spolu s prezidentskými volbami.

V referendu by Plzeňané odpovídali na dvě otázky - zda má vedení města podniknout všechny kroky proti stavbě OC Corso a zda má radnice změnit územní plán a přeměnit plochu, kde je Tesco, vedení policie, lázně a stál kulutrní dům na zónu městské zeleně.

O referendu jednali zastupitelé už jednou, návrh primátora vyhlásit referendum jen s jednou otázkou, zda má město zabránit stavbě OC Corso ale zastupitelé zamítli.

autor: lum
Spustit audio