Plzeňský biskup požehná velikonoční várce piva, část poputuje do Vatikánu

11. únor 2013

Plzeňský biskup František Radkovský dnes přímo v pivovaru požehná velikonoční várce piva. Tento akt se odehrává téměř symbolicky ve stejné době, kdy začíná postní doba před Velikonocemi. Smyslem svěcení ale není pivo samotné, ale člověk, pro jehož dobro a užitek má sloužit.

Historicky prvního požehnání se dostalo plzeňskému ležáku 5. října 1842, kdy tak učinil arciděkan Antonín Hlaven.

Stalo se to, když vůbec první várku plzeňského piva uvařil sládek Josef Groll. A právě na této stálé a neměnné receptuře si zakládá pivovar dodnes.

„K vaření používáme už od doby Josefa Grolla tři základní suroviny: vodu, která je krásně měkká a typická pro Plzeň, slad, který si děláme na vlastní sladovně, a žatecký chmel, který je takovým kořením a dodává pivu krásné chmelové aroma a hořkost,“ říká starší obchodní sládek plzeňského pivovaru Václav Berka.

Část požehnané várky poputuje z pivovaru do Vatikánu jako dar města Plzně k oslavám velikonočních svátků. „Výrobní proces trvá stejně jako v době Josefa Grolla něco přes pět týdnů, takže uvaříme, prokvasíme, abychom to všechno stihli,“ vysvětluje Berka, proč se velikonočnímu pivu žehná už v únoru.

Zásilka uvařeného piva odcestuje z Plzně do Vatikánu 25. března, týden před Velikonocemi.

autoři: čer , sib
Spustit audio