Plzeňský klub železničních modelářů zpřístupnil veřejnosti unikátní kolejiště

21. listopad 2023 12:25

Členové Plzeňského klubu železničních modelářů na několik týdnů zpřístupnili své unikátní kolejiště. To patří s plochou 140 metrů čtverečních k nejrozsáhlejším v Česku a je největší v Plzeňském kraji.

Desítky vlakových souprav v rámci kolejiště, na němž od loňského roku přibylo několik novinek, projíždějí krajinou, která připomíná okolí hradu Rabí. Kolejiště je propracované opravdu do detailu. Nechybí tu nádraží, která mají předlohu v reálných nádražních budovách, různé mosty, tunely, činžovní domy, dokonce tu najdeme i louku se včelínem a balíky sena, model vápenky nebo vodní plochu. Celý okruh měří zhruba 94 metrů.

Výroba každého modelu zabere desítky hodin a bez nadšení a trpělivosti členů klubu by to nešlo. Součástí spolku jsou dlouholetí matadoři, ale najdeme tu i „mladou krev“. Například Janovi Matouškovi je teprve dvacet let. Ten nám prozradil, co návštěvníky výstav nejvíc zajímá. „Nejčastěji se ptají, kam mizí vlakové soupravy a kde se objevují, případně se pídí po způsobu tvorby vody,“ řekl s úsměvem. Tyto i jiné dotazy můžete členům klubu modelářů položit a železnici si v jejich zázemí v ulici Karla Steinera v Plzni prohlédnout do 17. prosince. Na výstavě jsou k vidění i železniční modely a také videoprojekce s ukázkami z výstavby kolejiště.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio