Plzeňský kraj chce podporovat výrobce regionálních potravin. Dohodli se na tom členové krajské Tripartity

14. říjen 2010

Rada hospodářské a sociální dohody Plzeňského kraje jednala včera na plzeňském hejtmanství. Poprvé usedl v jejím čele také nový předseda - hejtman Milan Chovanec. Dále se jednání zúčastnili předseda Krajské hospodářské komory, zástupce odborů, náměstci a radní Plzeňského kraje. Probíraly se evropské dotace, železniční a silniční tahy z Česka do Německa, podpora školství formou grantových programů a také podpora regionálních výrobců potravin. O ní podrobnosti zjišťovala Martina Klímová u předsedy krajské tripartity a hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance.

Krajská tripartita v Plzni chce také urychlit přípravu velkého euroregionu. Nadnárodní celek Dunaj - Vltava by měl v letech 2014 až 2020 získávat velkou část dotací z Evropské unie. Plzeňský kraj už začal intenzivně jednat s bavorskou vládou o prioritách, kterých je několik. Jednou z těch důležitých je stavba železničního koridoru Plzeň - Domažlice - Řezno - Mnichov.

Stavba koridoru Plzeň - Mnichov by měla zrychlit cestu rychlíkem z Prahy do Mnichova na tři hodiny. To je o dvě hodiny méně, než trvá jízda autem. Stavbu za 28 miliard korun, která by měla být hotova v roce 2017, chápe ministerstvo dopravy jako jednu z priorit. Nejnákladnější bude tunel u České Kubice, který má vyústit v Bavorsku.

autor: mkl
Spustit audio