Plzeňský kraj je spokojen s hospodařením transformovaných nemocnic

První údaje o hospodaření nemocnic v loňském roce ukazují, že kraje dokáží hospodařit lépe než stát. Z informací ministerstva zdravotnictví vyplývá, že k 1. lednu měly všechny nemocnice u nás dluhy šest a půl miliardy korun. Na krajské, zajišťující polovinu péče, z toho připadá jen třetina. Jak potvrdil hejtman Petr Zimmermann, Plzeňský kraj se dluhů téměř zbavil.

Už jen asi 20 až 25 milionů korun dluhů zbývá nemocnicím, které převzal od státu Plzeňský kraj. Hejtmanství nemocnice přebíralo od státu s celkovým dluhem asi čtvrt miliardy korun, s pomocí státní dotace i díky financím z kraje se podařilo dluhy výrazně snížit. Další dluhy visí ještě na nemocnici v Plané. Kraj ji převzal už jako nefungující, nyní je v konkurzu a veškeré pohledávky jsou na správci konkurzní podstaty. Náměstek hejtmana kraje Vladislav Vilímec si netroufal dluhy plánské nemocnice odhadnout. Když kraj zdravotnická zařízení přebíral, nechal si na ně vypracovat nezávislé audity. U nemocnice v Plané jako u jediné auditor odmítl vydat výrok, protože se mu nepodařilo shromáždit veškerou dokumentaci. Hovořilo se o dluzích ve výši asi 120 milionů korun. V současné době se dluhy podle některých údajů mohu pohybovat kolem 60 milionů korun.

Dítě v nemocnici

Vedení kraje je spokojené s tím, že nemocnice jako první v republice transformovalo do obchodních společností. Pohledávky zůstaly na zůstatkové organizaci a kraj je postupně splácí. Přestože zatím ještě nejsou k dispozici přesná čísla o hospodaření nemocnic za minulý rok, je s nimi Vilímec jako ekonomický náměstek vcelku spokojen. Zcela bez dluhů jsou podle něj nyní nemocnice ve Stodu a v Domažlicích, největší dluhy zůstávají v Klatovech. To je ale zároveň největší nemocnice vlastněná krajem, která má velké náklady a požadavky do investic.

Klatovy - nemocnice

Všechny nemocnice loni, v prvním roce fungování jako obchodní firmy, v porovnání s předchozím rokem výrazně zlepšily hospodaření. Některé se dostaly k vyrovnané bilanci nebo dokonce mírnému zisku. Nemocnice, které předtím hospodařily s velkou ztrátou, dokázaly loni tuto ztrátu zmenšit alespoň na polovinu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio