Plzeňský kraj jméno nového hejtmana stále nezná. Poznáme ho už o víkendu?

9. říjen 2020 15:00

Jak bude vypadat krajská vládní koalice a kdo obsadí post hejtmana? To jsou otázky, které chce ODS začít projednávat hned po skončení druhého kola senátních voleb.

Vítězem krajských voleb se stalo hnutí ANO, následuje ODS s podporou TOP 09, dalšími silnými hráči jsou STAN a Piráti, kteří se spojili do jednotného povolebního bloku. Jednou z variant budoucí krajské vlády by mohlo být podle politologa Petra Jurka spojení vítěze voleb, hnutí ANO, s druhou nejsilnější koalicí – ODS s podporou TOP 09. Druhá varianta by pak znamenala spojení stran ODS, STAN a Pirátů.

O určité spolupráci vyjednávali STAN a Piráti, avšak závazná jednání proběhnou až po druhém kole senátních voleb. ODS sdělila, že se chce nyní soustředit na podporu pana Aschenbrennera na postu senátora. „Můžeme spekulovat o tom, zda je to jediný a reálný důvod. Zda by vyjednávání o koalici s hnutím ANO neodradilo voliče, kteří by chtěli v druhém kole senátních voleb pro pana Aschenbrennera hlasovat,“ konstatoval vedoucí katedry politologie a mezinárodních vztahů Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni Petr Jurek.

Během příštího týdne by se mohlo naplno začít vyjednávat o podobě budoucí krajské vlády. „Uvidíme, která z těchto variant bude pravděpodobnější. Já osobně sázím spíše na zopakování spolupráce hnutí ANO, ODS, a ještě možná přiberou tito dva partneři ČSSD,“ řekl Petr Jurek.

Podle našich informací by to mohlo být i dříve. Po oznámení výsledků voleb do Senátu, v sobotu kolem 17. hodiny se má sejít vyjednávací tým ODS se STAN a Piráty a přibližně od 19 hodin pak s ANO.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio